NEK SE PONOVI MONTEVIDEO: "Orlovi" kreću u misiju zvanu nokaut faza

V.D.

24. 11. 2022. u 07:50 >> 07:51

U četvrtak počinju mečevi u grupi "G".

НЕК СЕ ПОНОВИ МОНТЕВИДЕО: Орлови крећу у мисију звану нокаут фаза

FOTO: Fudbalski savez Srbije

Žreb je tako hteo da se naša reprezentacija ponovo sastane sa Brazilom i Švajcarskom kao na Svetskom prvenstvu u Rusiji pre četiri godine samo što je sada Kostariku zamenio Kamerun.

SRBIJA

Od kada je Dragan Stojković Piksi preuzeo "orlove" u ekipi se stvorila posebna hemija i kako samo igrači tvrde nikada nije bilo bolje raspoloženje. Svi su puni hvalospeva o Misteru i jedva čekaju da istrče na teren u prvom meču sa Brazilom.

Srbija je pod Piksijevom dirigentskom palicom obezbedila direktan plasman u Katar ostavivši iza sebe u kvalifikacionoj grupi Portugal i to pobedom u Lisabonu u poslednjim minutima susreta.

Nakon toga izboreno je prvo mesto u grupi Lige nacija u društvu Norveške, Švedske i Slovenije. Srbija je tim prvim mesto izborila plasman u elitnu diviziju ovog najmlađeg UEFA takmičenja za nacionalne timove gde će se od sledeće sezone takmičiti sa evropskim velesilama.

Optimizam vlada u našem timu a i u javnosti a kvota da se Srbija domogne "boginje" je čak 130 dok je kvota za prolaz u 1/8 finala 2,05.

Selektor Dragan Stojković Piksi je odabrao sledećih 26 igrača koji će braniti boje Srbije u Kataru a za sada je samo neizvestan nastup Filipa Kostića na prvom meču protiv Brazila:

Golmani: Marko Dmitrović (Sevilja), Predrag Rajković (Majorka) i Vanja Milinković Savić (Torino)

Odbrana: Stefan Mitrović (Hetafe), Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Pavlović (Salcburg), Miloš Veljković (Verder), Filip Mladenović (Legija), Strahinja Eraković (Crvena zvezda) i Srđan Babić (Almerija).

Vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Sergej Milinković Savić (Lacio), Saša Lukić (Torino), Marko Grujić (Porto), Filip Kostić (Juventus), Uroš Račić (Braga), Nemanja Maksimović, Ivan Ilić (Verona), Andrija Živković (PAOK) i Darko Lazović (Verona).

Napad: Dušan Tadić (Ajaks), Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Juventus), Filip Đuričić (Sampdorija), Luka Jović (Fiorentina) i Nemanja Radonjić (Torino).

BRAZIL

Najbolja reprezentacija na svetu na FIFA rang listi i prvi favorit za osvajanje trofeja sa kvotom 4,20. Brazilci su se do sada pet puta peli na "krov sveta" i po tome su najuspešnija reprezentacija. Rutinski su prošli kroz kontinentalne kvalifikacije i u seriji su od 15 pobeda bez poraza a u poslednje tri godine su samo izgubili jedan meč i to u finalu prvenstva Južne Amerike od Argentine.

Brazilci pucaju od samopouzdanja i gotovo da su sami sebe već proglasili svetskim šampionima iako svi dobro znamo da je do toga dug i trnovit put. 

Selektor Tite se odlučio na sledećih 26 igrača na čije se spominjanje imena već uteruje strah protivnicima:

Golmani: Alison, Ederson, Veverton

Odbrana: Danilo, Dani Alveš, Aleks Sandro, Aleks Teljes, Tijago Silva, Eder Militao, Bremer

Vezni red: Kazemiro, Fabinjo, Bruno Gimaraeš, Fred, Lukas Paketa, Everton Ribeiro

Napad: Nejmar, Vinisijus Žunior, Gabrijel Žesus, Antoni, Rafinja, Ričarlison, Gabrijel Martineli, Rodrigo, Pedro

 

ŠVAJCARSKA

"Sajdžije" su dužnici srpske reprezentacije od prošlog šampionata. Ovo će biti 12 učešće ove reprezentacije na najvećoj fudbalskoj smotri a do sada su tri puta stizali do 1/4 finala ali poslednji put daleke 1954.godine. 

Švajcarci su bez poraza osvojili prvo mesto u kvalifikacionoj grupi ostavivši iza sebe četvorostrukog svetskog šampiona Italiju. U jakoj grupi Lige nacija uspeli su da savladaju Španiju, Portugal i Češku što govori u prilog o kakvoj se selekciji radi. Kvota da se Švajcarci po prvi put u istoriji okite svetskom titulom je 81

Poslednju pripremnu utakmicu puleni selektora Jakina su izgubili sa 2:0 od Gane ali i pored toga su favoriti za prolaz u 1/8 finala uz Brazil. 

Na Mundijalu će Švajcarsku predstavljati sledećih 26 fudbalera:

Golmani: Jan Zomer (Borusija Menhengladbah), Jonas Omlan (Monpelje), Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Filip Ken (RB Salcburg)

Odbrana: Silvan Vidmer (Majnc), Fabijan Šer (Njukasl), Manuel Akandži (Mančester Siti), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Eraj Džomert (Valensija), Rikardo Rodrigez (Torino), Edmilson Fernandez (Majnc)

Vezni red: Granit Džaka (Arsenal), Remo Frojler (Notingem Forest), Denis Zakarija (Čelsi), Đibril Sou (Ajntraht Frankfurt), Renato Stefen (Lugano), Fabijan Frej (Bazel), Mikel Ebišer (Bolonja), Džerdan Šaćiri (Čikago), Ardon Jašari (Lucern)

Napad: Haris Seferović (Galatasaraj), Bril Embolo (Monako), Ruben Vargas (Augsburg), Noa Okafor (RB Salcburg), Kristijan Fasnaht (Jang Bojs), Fabijan Rider (Jang Bojs)

KAMERUN

Biće ovo osmo učešće na Mundijalima za "Neukrotive lavove" koji su najbolji plasman ostvarili 1990.godine na šampionatu u Italiji. Petostruki šampion Afrike je autsajder na ovom prvenstvu i kvota da baš oni osvoje Svetsko prvenstvo je 251.

Kamerun je iznenadio favorizovani Alžir u poslednjoj rundi afričkih kvalifikacija i tako overio vizu za Katar ali se ne mogu baš pohvaliti formom u poslednje vreme s obzirom da su na prethodne četiri utakmice dva puta izgubili od Uzbekistana i Južne Koreje dok su tokom novembra odigrali nerešeno sa Jamajkom i Panamom. 

Selektor ove reprezentacije je Rigobert Song nekadašnji slavni fudbaler koji je i rekorder po broju nastupa za nacionalni tim a na Mundijal je poveo sledećih 26 fudbalera:

Golmani: Fabris Ondoa (Auda), Andre Onana (Inter), Devis Epasi (Aba Klub), Simon Ngapandoetnbu (Marsej),

Odbrana: Žan Žarl Kasteleto (Nant), Enco Ebose (Udineze), Kolin Fai (Al Ain), Oliver Mbaizo (Filadelfija), Nikolas Nkulu (Aris), Kristofer Vu (Ren)

Vezni red: Olivie Nčam (Svonsi), Martin Hongla (Udineze), Pjer Kunde (Olimpijakos), Smajuel Gue (Mehelen), Andre Zambo Angisa (Marsej)

Napad: Santi Ngom (Vilefranš), Erik Čupo Moting (Bajern Minhen), Moumi Ngamaleu (Dinamo Moskva), Kristijan Basogog (Šangaj), Brajan Mbuemo (Sautempton), Žorž Ževin Nkodu (Bešiktaš), Žan Pjer Nsame (Jang Bojs), Vensan Abubakar (Al Nasr), Karl Toko Ekambi (Lion), Maru Suaibu (Kotonsport)

Kvote za prvo mesto u grupi

Brazil 1,40

Švajcarska 5,5

Srbija 6,5

Kamerun 15

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest