PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA DRINI: Pobednik Mladen Vasić (21) iz LJubovije (FOTO)

V. Mitrić

19. 01. 2021. u 12:55 >> 12:56

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ДРИНИ: Победник Младен Васић (21) из Љубовије (ФОТО)

Foto: I. Mitrić

I OVE godine održano je plivanje za časni krst, na Bogojavljenje, na Drini, kod Etno sela Vrhpolje u istoimenom selu, kod LJubovije koje je ušuškano između Drine i azbukovačkih brda, gde su mnoge boljomolje iz kojih se, na sve strane, širio miris tamjana. Za časni krst se junački izborio dvadesetjednogodišnji student iz LJubovije, Mladen Vasić, a iza njega su bili sugrađani Dragoljub Stepanović i Miloš Pavlović.

-Ponosan sam i srećana što sam osvojio Bogojavljenski krst, ovo će mi biti lepa uspomena i radost za sva vremena – rekao nam je pobednik.

Krst za koji se takmičilo petnaest plivača dar je Radivoja Filipovića Lakija iz Požege.

Organizatori na čelu sa domaćinom Nikolom Kneževićem i njegovim saradnicima, sve su spremili za desetku.Takmičari i organizatori, kao i deo publike, bili su, kako običaji i tradicija nalažu, na bogosluženju u obližnjoj crkvi.

Uprkos korona virusu, ovdašnji ljubitelji prirode i drevnih običaja, odlučili su da se ova manifestacija ne prekida. Pola sata pre nego što će plivači da uđu u ledenu vodu Drine, gde je reka, i leti i zimi, čista kao suza, litija je krenula od crkve do Etno sela „Vrhoplje“. U litiji su bili takmičari, organizatori, vernici, publika...Ponosno su nosili srpska pravoslavna znamenja i krst časni za ovogodišnjeg pobednika.

-Svaka čast pobedniku, ali ovde su svi pobednici, sve su to divovi naše vere, našeg roda i naše otadžbine, kojima dugujemo neizmernu zahvalnost za ovaj nesvakidašnji događaj-kaže Krupanjac Slavko Živanović, najvredniji hroničar ove manifestacije. – Svi se radujemo ovom danu, nekako živimo za njega. Ovo je još jedan od primera kako svetli vera Srbinova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)