JOŠ BOLE NATO RANE: Kraljevčani 24. marta obeležavaju Dan sećanja na branioce otadžbine

G. ĆIROVIĆ

23. 03. 2024. u 06:30

PRIGODNIM programom, pravoslavnim parastosom i polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1999, u Kraljevu će 24. marta biti obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine i četvrt veka od agresije NATO na Srbiju.

ЈОШ БОЛЕ НАТО РАНЕ: Краљевчани 24. марта обележавају Дан сећања на браниоце отаџбине

G.Šljivić

 A, u oružanim sukobima na KiM sa teritorije grada na Ibru učestvovalo je više od 5.000 boraca - u redovnom i u rezervnom sastavu Vojske SRJ - od kojih se, po rečima njihovog saborca Vojislava Vukašinovića, 77 nikada nije vratilo, dok je više od stotinu bilo ranjeno.

Nadalje tokom bombardovanja 1999, od ukupno 78, Kraljevo je na meti vazdušnih napada bilo čak 54 dana. U ukupno 172 napada, tokom kojih je povređeno 37 nedužnih, uništeno je ili oštećeno 1.750 vojnih i civilnih objekata. Na čitav kraljevački kraj bačeno je više od 600 raznih eksplozivnih projektila, a najčešće su bombardovani vojni aerodrom u Lađevcima, kasarna u Jarčujaku, te vojni i civilni objekti u Bogutovcu, Vitanovcu, Ratini, Mrsaću, Cvetkama... U čitavom Raškom okrugu oštećeno je ili potpuno srušeno oko 2.500 kuća, 1.200 stanova, 12 škola, sedam zdravstvenih stanica, dva vrtića, a teško je oštećeno 20 drumskih i železničkih mostova, uglavnom u Ibarskoj klisuri...

G.Šljivić

 

G.Šljivić

Vojislav Vukašinović polaže venac

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)