KAZNA PRETI I ZA ŠAKU GRANULA: Nepravda za humane ljude koji brinu o uličnim psima i mačkama u Požarevcu

D. Novković

05. 01. 2023. u 08:45

U CENTRU Požarevca svakodnevno se mogu videti brojni napušteni psi i mačke koje su vlasnici iz raznih razloga napustili i izložili ih gladi, bolestima, povredama i hladnoći.

КАЗНА ПРЕТИ И ЗА ШАКУ ГРАНУЛА: Неправда за хумане људе који брину о уличним псима и мачкама у Пожаревцу

Foto D. Novković

Razlikuju se po rasi, veličini i boji, a zajedničko svima je da su napušteni i prepušteni sami sebi. Na njihovu sreću, u pomoć im priskaču humani građani, koji tako na sebe preuzimaju tuđu brigu i obavezu. Sa ovim humanim ljudima pričali smo uz njihovu napomenu da ne žele da im se imena i fotografije objavljuju, jer je hranjenje životinja na javnom mestu strogo zabranjeno.

- Zaista je nepravedno da nam prete kazne zbog toga što hranimo ove jadne životinje, a ne kažnjavaju se glavni krivci, njihovi neodgovorni vlasnici. Uvek nešto nosim sa sobom i dajem im kad šta imam. Nekad su to granule, nekad salama, nekad samo hleb udrobljen u mleko ili supu. Bitno da pojedu bar nešto, da ne izgladne, jer onda bi ih bolest brzo sustigla - kaže nam jedna Požarevljanka, koju smo zatekli u blizini zelene pijace "Krug" u centru grada.

Foto D. Novković

Ispred zgrade, preko puta Sunčanog parka, žive dve mačke, o kojima desetak godina brinu stanari. Oni su ih vakcinisali i sterilisali i redovno ih hrane, inače bi uginule posle par godina, što je životni vek uličnih mačaka. U blizini su i neki lokali ispred kojih su činije sa hranom i vodom.

- Nekad nam vlasnici susednih lokala pobacaju činije jer kažu da im smeta da se tu psi okupljaju. Nekad nam i prete da će da nas prijave, nekad nas psuju, ali se sa njima ne svađamo, jer strahujemo da ne otruju te jadne životinje - kaže nam prodavačica iz jednog butika.

Foto D. Novković

Tekst potpisa

U blizini stambenog naselja Đura, neko je napravio improvizovani smeštaj za mačke, sa kartonskim kutijama i činijama za hranu i vodu. U susednoj ulici, za lovačkog psa sa slomljenom nogom neko je pored zida stavio plastičnu gajbicu za voće, a unutra karton i stare dukserice i jaknu. Na tom mestu prodavačice iz nekoliko obližnjih lokala redovno donose hranu i vodu i za pse i za mačke. Zanimljiv podatak je da sve ove bezimene humanitarce skoro po pravilu čine žene, dok se muškarci veoma retko ili skoro nikako upuštaju u pomaganje uličnim životinjama.

ŠUPE I GARAŽE KAO SKLONIŠTA

- RAZUMEM ljude u stanovima, nije im zgodno da zbrinu nekog psa. Ali, oni koji imaju dvorišta i u njima neku šupu ili garažu, bilo bi dobro da preko zime prihvate bar jednog psa, dok ne otopli. Jer, njima je zimi najteže, bilo gde da se zavuku, hladno im je ili ih oteraju ljudi kojima smetaju - kaže nam jedna Požarevljanka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

PAMTIMO GA IZ FILMA KO TO TAMO PEVA Imao petoro dece, umro u 91. godini - manje poznati detalji o legendarnom dekici