"DANI DIJASPORE": U Urovici kod Negotina čuvaju običaje i pomažu selo i matica i dijaspora

S. M. JOVANOVIĆ

11. 07. 2022. u 15:31

I OVOG jula meštani Urovice kod Negotina, oni iz matice i oni iz dijaspore, družili su se, zajedno sa mnogobrojnim gostima, dogovarali nove aktivnosti na obnovi sela i obeležili jubilej od 15 godina manifestacije "Dani dijaspore"

ДАНИ ДИЈАСПОРЕ: У Уровици код Неготина чувају обичаје и помажу село и матица и дијаспора

Foto: S.M.Jovanović

Evropsko udruženje prijatelja Urovice i Mesna zajednica ovog velikog krajinskog sela organizovali su i ove godine tradicionalne “Dane dijaspore” i u rodnom selu okupili Urovičane iz cele Evrope da zajedno sa meštanima daju doprinos očuvanju vlaškog i srpskog jezika, ali i kulturne baštine ovog kraja.

- Ovu smotru organizujemo da bismo sačuvali  tradiciju, srpski i vlaški jezik, da animiramo decu ovde u selu, ali i da našu dovedemo u Urovicu da vide kako ovde može lepo i da se radi i da se živi – kaže Jovica Stanojević, potpredsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice iz Beča.

Foto: S.M.Jovanović

 

Ovo udruženje je 2007. i osnovano sa jasnom namerom da pomognu u obnovi sela. Zajedno su, vele, minulih godina finansirali i obnovu crkve, doma kulture, izgradili vodovod, igralište za decu, opremili škoku, fudbalski klub...

- Mnogo toga smo zajedno uradili. Prošle godine smo uradili 1.700 metara jedne ulice, od kojih je opština Negotin platila 1.000, a mi 700 metara. Ugradili smo nove filtere u vodovod, izgradili smo parking od hiljadu kvadrata u centru sela – kaže Jovan Didić, predsednik Saveta Mesne zajednice Urovica.

Nekada je Urovica imala i do 3.500 stanovnika, a sada ih je bar upola manje, od kojih njih 80 odsto žive i rade već četvrtu generaciju pretežno u Austriji, Francuskoj i Nemačkoj.

-Ovo je klasičan primer odlične saradnje naše dijaspore i lokalne samouprave i Mesne zajednice Urovica. Godinama sarađujemo na raznoraznim projektima, mnogo toga je urađeno za napredak i bolji život u selu, od asfaltiranja ulica, radova na infrastukturi i svemu i sve se to kruniše ovim događajem koji se održava u julu – kaže Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin i odbornik iz Urovice.

Foto: S.M.Jovanović

Najlepše pastirice sa predsednikom žirija Bogdanom Gugićem

Pozivu da uveličaju jubilarne 15. “Dane dijaspore” odazvali su se folklorni ansambli: “Stevan Mokranjac” iz Negotina, “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Floričika” iz Jabukovca, “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča, CRU “Koreni” iz Zaječara, “Radica Ranković” iz Lozovika i KUD Kostolac.

- Imati “Dane dijaspore” u svojoj sredini je jaka veza koja nas čini bogatim i kao ljude i kao društvo - kaže Nikola Topo, predsednik KUD Kostolac.

Foto: S.M.Jovanović

Aleksandra Stefanović iz Lozovika najlepša pastirica "Dana dijaspore" u Urovici

Tradicionalno izabrana je i najlepša pastirica. Lentom najlepše okitila se Aleksandra  Stefanović (15) iz Lozovika. Prva pratilja je Tamara Fucić (17) iz Bukovča, a druga Anđela Miljković (8) iz Jabukovca.

- Drago mi je što je moj ansambal sa mnom srećan i što smo odneli jednu veliku pobedu. Inače igram već devet godina i u folkloru sam pronašla sebe – kaže Aleksandra Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom