JUNAŠTVA INSPIRIŠU UMETNIKE: Likovna kolonija u Mišaru kod Šapca

V. Mitrić

26. 06. 2022. u 07:19

U SUSRET obeležavanju 216. godišnjice Boja na Mišaru, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio učesnike 16. Mišarske likovne kolonije u čijem radu učestvuje osam umetnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

ЈУНАШТВА ИНСПИРИШУ УМЕТНИКЕ: Ликовна колонија у Мишару код Шапца

Foto: V. Mitrić

Dr Pajić je rekao da mu je drago da Mišar, „kao mesto znamenite pobede Karađorđevih ustanika 1806. godine, i dalje inspiriše savremene umetničke stvaraoce da stvaraju dela podstaknuta istorijom, ljudima ovoga kraja i prelepom prirodom ovog dela Šapca“.

- Oni će svoje znanje i inspiraciju Mišarom, čija je istorija u čvrstoj sprezi sa stvaranjem moderne srpske države, pretočiti na slikarsko platno u porti Crkve Vaskrsenja Gospodnjeg - kaže čelnik grada na Savi. - Tokom trajanja kolonije, umetnici će obići i druge lokalitete čija je priča u vezi sa Bojem na Mišaru. Učesnicima likovne kolonije želim mnogo uspeha u radu, dobru inspiraciju i kvalitetne umetničke radove koje ćemo svi imati priliku da vidimo u galeriji na Mišaru.

Uroš Lukić, direktor Kulturnog centra Šabac istakao je da je posebnost ove kolonije što su se radu uz afirmisane umetnike priključili i učenici Škole primenjenih umetnosti.

- Tokom boravka na Mišaru, učenici Škole primenjenih umetnosti imali su priliku da osete duh Mišara i mišarske kolonije. Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi grada Šapca što su podržali našu ideju. Radovi će biti izloženi 13. avgusta u galeriji na Mišaru prilikom obeležavanja 216. godišnjice Boja na Mišaru - kazao je Lukić.

Organizator 16. saziva Mišarske likovne kolonije je Kulturni centar Šabac, a pokrovitelj grad Šabac, uz svesrdnu pomoć Zadužbinskog društva "Prvi srpski ustanak" sa Mišara i Srpske pravoslavne crkvene opštine Mišar.

BONUS GALERIJA: Ovako će izgledati nova zgrada Beogradske filharmonije

BONUS VIDEO: SENZACIONALNO OTKRIĆE - Naselje iz 9. i 10. veka na granici Kruševca i Trstenika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni