VOJIN ĆETKOVIĆ POČASTVOVAN TITULOM VITEZA: Tri decenije Fondacije „Laza Kostić“ koju je u Londonu osnovala pijanistkinja Marina Milić

J. S.

12. 02. 2022. u 22:07

U SLAVU 30. godine trajanja Fondacije „Laza Kostić“ koju je 1991.godine u Londonu osnovala novosadska pijanistkinja Marina Milić, danas povodom fondacijske slave Sveta Tri Jerarha u Vaznesenjskoj crkvi u beogradskom naselju Žarkovo, posle liturgije, osvećenja žita i kolača, poznati glumac Vojin Ćetković proglašen je - vitezom Fondacije.

ВОЈИН ЋЕТКОВИЋ ПОЧАСТВОВАН ТИТУЛОМ ВИТЕЗА: Три деценије Фондације „Лаза Костић“ коју је у Лондону основала пијанисткиња Марина Милић

foto: B. Lučić i Fondacija "Laza Kostić"

Ćetković koji je na velikom platnu maestralno oživeo lik i delo Laze Kostića u filmu reditelja Zdravka Šotre „Santa Marija dela Salute“, šesti je po redu vitez Fondacije. Svečanom trenutku prisustvovala je i glumčeva porodica.

Od 1991. do danas Fondacija je za izuzetne zasluge i doprinos svom radu naimenovala pet vitezova iz različitih oblasti. To su :  Pirs Lejn, pijanista, London, Atila Kapitanj, grafički dizajner, prof. dr Dragan Dankuc, otorinolaringolog, Peđa Đaković, slikar, Prag, Radoslava Vorgić Žuržovan, sopran.

Današnji svečani događaj u Žarkovu zapravo je uvod u obeležavanje trodecenijskog jubileja fondacije koji je trebalo da se 17.februara ove godine priredi u Londonu ali je to onemogućila pandevija virusa Corona.Svečanost će u četvrtak biti priređena u Matici srpskoj u Novom Sadu.

- Ulazak u četvrtu deceniju postojanja sa godinom dana zakašnjenja Fondacija „Laza Kostić" obeležava  negovanjem sećanja i ukrštaja - pretvaranjem  dragulja koji nam je u nasleđe ostavio „Srpski Šekspir" (kako su Lazu Kostića svojevremeno, s pravom zvali) u novi, savremeni, umetnički med.- kaže za „Novosti“ Marina Milić koja je od svoje 18. godine boravila u britanskoj prestonici na muzičkom usavršavanju gde je osnovala jedinstvenu fondaciju sa željom da promoviše Kostićevo delo, ali i srpsku umetnost.

Poznato je da je dela Vilijema Šekspira ("labuda sa Ejvona"), 1864. godine u srpsku kulturu uveo upravo Laza Kostić, tadašnji student prava.Te godine Šekspir se povodom tri veka od svog rođenja prvi put "oglasio" među Srbima u Srpskoj Atini sa scene Srpskog narodnog pozorišta odlomkom iz "Ričarda Trećeg", u Lazinom prevodu i režiji.

Prvu deceniju, fondaciju su više pomagali Englezi, nego Srbi, a potom se ona proširila i na maticu. Najveći projekat u istoriji Fondacije bilo je izvođenje predstave "Henri Šesti" maja 2012. na Kulturnoj olimpijadi u teatru Glob u Londonu.

Ovogodišnja svečanost predviđena za 17.februar u Matici srpskoj u Novom Sadu, upriličena je u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom, Maticom, Šekspirovim institutom u Stratfordu, novosadskom Akademijom umetnosti i dobrotvorima Fondacije.

VOJIN ĆETKOVIĆ POČASTVOVAN TITULOM VITEZA: Tri decenije Fondacije „Laza Kostić“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)