VRANJE SLAVI DAN OSLOBOĐENJA: Praznik obeležen brojnim događajima i kulturno–istorijskim manifestacijama (FOTO)

J.S.

07. 09. 2021. u 16:12

BROJNIM događajima i kulturno–istorijskim manifestacijama u Vranju se danas obeležava 7. septembar Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

ВРАЊЕ СЛАВИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА: Празник обележен бројним догађајима и културно–историјским манифестацијама (ФОТО)

Foto: J.S.

Najpre je u gradskoj upravi priređen prijem za predstavnike SUBNOR-a. Čestitajući ovaj značajni datum iz bogate istorije Vranja gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je  istakao:

- Naša obaveza je da nastavimo da negujemo i poštujemo prošlost, bez koje nema budućnosti. Boračka organizacija je pouzdan partner i ono čemu još više moramo težiti je da deca nauče šta je antifašistička borba. To je jedan od važnijih ciljeva jer smo svedoci pokušaja prekrajanja istorije. Naš prioritet je i obnova spomen obeležja na teritoriji grada Vranja, koju ćemo zajedno realizovati -  istakao je gradonačelnik dr Milenković.

Foto: J.S.

Na prijemu se zahvalio predsednik boračke organizacije Stojan Mladenović, istakavši značaj velike podrške koju SUBNOR ima od države i gradskog rukovodstva. Osvrnuo se i na rad u protekloj godini, koji je bio u kontinuitetu, ali otežan zbog korone.

U nastavku je održana svečana sednica skupštine grada na kojoj je govorio predsednik Skupštinedr Dejan Tričković.

Foto: J.S.

- Današnji datum, sedmi septembar 1944. godine, kada su oslobodioci ušli u Vranje označio je novo razdoblje u istoriji našeg grada i okoline. Označio je oslobođenje Vranja u Drugom svetskom ratu, koji je kao najbrutalniji oružani sukob u svetu odneo preko 55 miliona nevinih života. U borbama za slobodu učestvovalo je preko 12 hiljada boraca iz našeg kraja. Na žalost 954 njih nije dočekalo slobodu, poginuli su u borbama. Još 660 svirepo je streljano, dok su 4 hiljade Vranjanaca internirani u bugarske logore. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i požrtvovanju, mi  već 77 godina živimo u slobodi  i zato ih se svakog 7. septembra sa posebnim pijetetom sećamo -  rekao je Tričković.

U nastavku obeležavanja Dana oslobođenja, biće položeni venci i cveće na Spomenik Revoluciji. Od 12 sati nastavlja se radni deo Skupštine grada.

BONUS VIDEO:

REPORTER "NOVOSTI" NA VRHU GRAĐENIK: Ključni položaj u Kolubarskoj bici gde su se žrtvovali junaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)