RASPAD SISTEMA: Crvena zvezda skrhana pehovima doživela debakl u Evroligi

Novosti online

16. 11. 2021. u 22:01 >> 22:02

ZVEZDA je doživela pehove, a onda i poraz: Baskonija je u 10. kolu Evrolige na svom terenu sa 93:74 savladala crveno-bele, koji su pred meč saznali da neće moći da računaju na svog drugog po efikasnosti igrača, Nejta Voltersa, koji je doživeo povredu primicača u pobedi nad Partizanom, ali i Luke Mitrovića, koji je na derbiju povredio oko.

РАСПАД СИСТЕМА: Црвена звезда скрхана пеховима доживела дебакл у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Svakako da je odsustvo njih dvojice bio veliki udarac, ali teško da je to bio jedini razlog očajnog početka ekipe Dejana Radonjića, početka koji je i usmerio dešavanja ka pomenutom epilogu.


Crvena zvezda je muku mučila sa odličnom kretnjom spoljnih igrača rivala, što je domaćinu omogućavalo mnogo neometanih šuteva. A iskusni košarkaši to umeju da koriste, pa je uz svega četiri promašaja iz igre Baskonija izgradila 21:14.


Radonjićev tim nije navikao da mu se suparnik lako "izmigolji" u napadu, da zbunjuje odbranu dobro osmišljenim akcijama, a i da ne greši mnogo, kao što izabranici Nevena Spahije nisu grešili. I, uzalud su potom bile potonje potrage za rešenjima "sa klupe", jer je prednost Baskonije narastala neprestano. Naročito kada je drugu četvrtinu "otvorila" sa 12:0, za šta su se pobrinuli i tri Zvezdina dalekometna promašaja i tri izgubljene lopte, što je bio ukupan ofanzivan učinak gostiju u tih nekoliko minuta.

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Dejan Radonjić


Kada je semafor pokazao 46:26 tri minuta pre kraja poluvremena, postalo je jasno u kom smeru će se odvijati nastavak ove utakmice, osim u slučaju da se ne dogodi neko košarkaško čudo.


No, kako od njega nije bilo ni traga ni glasa, jer se ista stvar desila sa dosad impresivnom Zvezdinom odbranom (Radonjić je na poluvremenu to opisao "previše mlakim pristupom, odsustvom energije"), meč je završen pobedom španske ekipe, koja se sa crveno-belima sada izjednačila po evroligaškom učinku u ovoj sezoni (4-6), a povela u međusobnim duelima sa 7:6.


Zvezda, koja je popravila utisak u drugom poluvremenu i pored ostanka Nikole Kalinića na klupi nakon nepunih devet minuta na parketu, već u četvrtak gostuje madridskom Realu (od 20.45), a u ponedeljak, 22. novembra, u ABA ligi igra od 18 sati u podgoričkoj hali "Morača" protiv Studentskog centra.

Statistika i prva reakcija

Evroliga, 10. kolo 

Baskonija - Crvena zvezda 93:74 (25:22, 30:10, 13:21, 25:21)
Baskonija: Piters, Boldvin 14, Barera, Sedekerskis 9, Marinković 5, Grejndžer 4, Fontekio 9, Inok 23 poena, 11 skokova, Kostelo, Giedraitis 21, Noko 8, Kurucs
Crvena zvezda: Lazarević, Uskoković 3, Davidovac 2, Lazić 2, Kalinić, Dobrić 11, Holins 11, Simonović, Ivanović 21 poen, 7 asistencija, 5 skokova, Marković 2, Kuzmić 10 poena, 8 skokova, Cirbes 12.
Reakcija:

NI REČ O IGRI ZVEZDE: Dejan Radonjić posle poraza od Baskonije "zanemeo"

Evroliga, 9. kolo

Utorak:
Žalgiris - Panatinaikos 76:69
Lion - Real Madrid 74:87
Baskonija - Crvena zvezda 93:74
Bajern - Fenerbahče 71:63
Sreda:
Zenit - Alba 17
Uniks - Olimpija Milano 17
Anadolu Efes - Olimpijakos 18.30
Makabi - Monako 20.05
Barselona - CSKA Moskva 21

Evo i kako je meč u Buesa areni protekao uz prenos na portalu "Novosti":

KRAJ! Baskonija - Crvena zvezda 93:74

38' - Privodi se polako ovaj meč kraju, Baskonija ne posustaje više, vodi 89:72, još dva minuta do završetka.

36'- Ognjen Kuzmić uz novi ofanzivni skok postiže koš, 84:67.

35' - Kuzmić je opet na parketu, odmeniće vidno umornog Maika Cirbesa... Ali, njegovo istrčavanje na liniju koja razdvaja pogotke za dva i tri poena nije omelo domaćine da trojkom Grejndžera odu na 84:65, samo 20-ak sekundi nakon što je poentirao Inok, a Cirbes potom izgubio loptu.

34' - Nikola Ivanović stiže do 21. poena, a potom se "upisuje" i Maik Cirbes, Zvezda prilazi na 79:65.

32' - Vanja Marinković svojom trojkom (a petim poenom ukupno) vraća 18 razlike Baskoniji, 77:59.

32' - Uskoković postiže dalekometni pogodak, Zvezda je opet na "-15", 74:59

31' - Fontekio trojkom odmiče domaćina na 71:54.

Kraj treće četvrtine, trojkom Ivanovića Zvezda je prišla na 68:53. Veliki je još zadatak, ogroman, pred gostima da ovde naprave čudo. Ali, ne odustaju, dobijena treća deonica sa 21:13 to i dokazuje.

30' - Ivanović sa polu-distance pogađa, svojim 15. poenom je primakao Zvezdu na 68:50.

28' - Nikola Kalinić, izgleda, neće više ulaziti u igru. Najverovatnije zbog aktuelnog rezultata, nije bilo vidljivo da je doživeo neku povredu... Učinak mu je, za 08:47 na parketu: jedan šut, i to promašaj, jedna doživljena blokada i jedna asistencija.

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Nikola Kalinić

26' - Borbeni Kuzmić "ispravlja" promašaj Nikole Ivanovića, svojim osmim poenom, uz devet skokova, primakao je Zvezdu na 61:42.

25' - Malo deluje bolje, čvršće Zvezdina odbrana u drugom poluvremenu. Za nepunih pet minuta igre 8:6 je za crveno-bele u trećoj deonici, ali Baskonija i dalje ima ogromnu prednost, 61:40.

23' - Lazićev prodor smanjio je, privremeno, vođstvo domaćina, ali Giedraitis i Inok donose velikih 61:38 Baskoniji.

21' - Počelo je drugo poluvreme u Buesa areni, u kojoj je 6.091 gledalac. Može li Zvezda bez povređenih Nejta Voltersa (primicač) i Luke Mitrovića (oko) do čuda?

- Nedostaje nam energije, previše smo mlaki. Rival igra stvarno dobro, ali mi pre svega moramo da popravimo odbranu, koja nije na našem ovosezonskom nivou, rekao je Dejan Radonjić tokom predaha.

Kraj poluvremena, Baskonija vodi sa 55:32. Uz 12/15 šuta za dva, 6/13 za tri, domaćin je potpuno razbio defanzivni koncept crveno-belih. Samo je Nikola Ivanović (11 poena) dao više od šest u Crvenoj zvezdi, koja je šutirala 7/13 za dva, 5/15 za tri, ali imala sedam skokova manje (10:17), čak osam asistencija manje (5:13), a dvostruko više izgubljenih lopti (6:3).

20' - Ne ide Zvezdi, pa ne ide. Cirbes je doživeo blokadu od Grejndžera, a Boldvin nastavlja svoj "teror" - 12. poenom donosi 55:32 domaćinu.

18' - Konačno dalekometni pogodak gostiju, Nikola Ivanović svojom drugom trojkom (11 poena ukupno za sada) primiče Zvezdu na 47:29.

16' - "Raspad sistema" mogao bi da u ovim trenucima bude opis igre Crvene zvezde, koja gubi sa 47:26. Seriju 10:2 napravio je domaćin za nešto manje od dva minuta. Netragom je nestala ona Zvezdina odbrana koja je čuda činila u pojedinim mečevima ove sezone...

15' - Stefan Marković prekida seriju Baskonije. Pritom, lopta nije prošla kroz koš domaćih, ali je dosuđena "silazna putanja" pa je pogodak priznat, 37:24.

14' - Serija domaćeg tima je 12:0 na početku druge deonice - 37:22. Dejan Radonjić traži tajmaut, ali pre svega - traži rešenja za ovakvu igru. I rivala, i svoje ekipe. Zvezda je u drugoj četvrtini promašila sva tri šuta (i to pokušaje da se postigne trojka) i triput izgubila loptu u napadima. To je kompletan ofanzivni učinak gostiju...

13' - Narasla je prednost Baskonije na 33:22, a to nije uspeo da spreči ni povratak Stefana Markovića na teren. Holins je promašio dva poslednja dalekometna šuta...

12' - Pokušava Dejan Radonjić da izmenama "razmrda" svoju ekipu. Pre svega u odbrani. Sada će Marko Simonović, sa Ivanovićem i Lazićem, imati zadatak da primiri spoljnu liniju rivala, koji je poveo sa 30:22 postigavši pet prvih poena u drugoj deonici.

Kraj četvrtine, 25:22 gubi Zvezda, koja je trojkom Holinsa (od tablu) smanjila zaostatak. Baskonija zaista blista u napadu, što se rivalima crveno-belih ove sezone baš i ne dešava često... Šutira domaćin 6/8 za dva, a 4/7 za tri, dok je Zvezda na 4/6, odnosno 4/9 kada se o pokušajima s distance radi.

9'- Nikola Ivanović jedini održava Zvezdu "u životu", osmim poenom je primakao goste na 23:19. Mnogo problema imaju crveno-beli u rotiranju igrača u odbrani... Često im rivali na kraju akcija - ostaju sami.

7' - Raste prednost Baskonije, sada je 16:9, a sve to jer crveno-beli ne uspevaju nikako da spoje dve uspešne akcije. 

5' - Giedraits nastavlja da pogađa, ovoga puta posle duge, osmišljene akcije daje trojku iz ugla - 12:9.

4' - Kuzmić odlično igra u uvodnoj fazi meča. I kontroliše zbivanja u reketu, i otvara prostor za prodore saigrača. Sada je to iskoristio Nikola Ivanović da pogotkom, uz prekršaj nad njim, dođe do tri poena i promakne Zvezdu na 9:8.

3' - Mala revija promašaja na početku meča. Domaćini vode sa 3:2, poene su dali samo Kuzmić i Giedraitis.

1' - Meč je počeo!

20.27 - Zvezdina startna postava: Dobrić, Marković, Davidovac, Kalinić i Kuzmić. To je odluka Dejana Radonjića, dok je Neven Spahija odlučio da za Baskoniju najpre igraju Boldvin, Grejndžer, Sedekarskis, Giedratis i Inok.

20.25 - Veliki peh za Zvezdu pred početak meča! Drugi najbolji strelac ekipe u Evroligi, Nejt Volters, povredio se i neće moći da igra. A prosečno je u elitnom takmičenju ove sezone ostvarivao 12 poena i 4,3 asistencije po nastupu...

20.15 - Bliži se početak utakmice...

Uoči meča


Baskonija sa učinkom 3-6 dočekuje crveno-bele koji ne samo da su trenutno bolji u elitnom nadmetanju (4-5), već na ovom gostovanju nastupaju osokoljeni pobedom u "večitom derbiju", u kome je Partizan poklekao pred sjajnom odbranom ekipe Dejana Radonjića.

FOTO: N. Paraušić

Dejan Radonjić


Španci su, pritom, u nizu od četiri uzastopna poraza, ali se nadaju da će doći do 4. pobede nad Zvezdom pred svojom publikom. Ipak, gosti imaju čemu da se nadaju, jer su na 6:6 kada se radi o okršajima s ovim rivalom, a 3:3 na njegovom terenu.


Biće ovo poseban meč za centra Baskonije Lendrija Noka, koji je upravo za Zvezdu igrao minule sezone.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije