"HVALA KAPITENIMA! A KATAR 2022... MNOGO SPOREDNIH STVARI JE UTICALO NA NAS" Aleksandar Mitrović, pobednik u 52. anketi "Novosti"

Nedeljko Iljukić

01. 01. 2023. u 20:55

NACIJI koja voli da živi od prošlosti i minulog rada teško je udovoljiti na sportskom terenu. Srbi vole pobede i obožavaju pobednike. Pošto sport prepoznaje i kategoriju poraza, u domaćem fudbalu se konačno pojavio čovek koji je na svu sreću sa obe noge na zemlji. Iako vrhunski igra i - glavom!

ХВАЛА КАПИТЕНИМА! А КАТАР 2022... МНОГО СПОРЕДНИХ СТВАРИ ЈЕ УТИЦАЛО НА НАС Александар Митровић, победник у 52. анкети Новости

Foto: Profimedia

Aleksandar Mitrović najbolji je strelac svih naših reprezentacija, još od 1920. godine, kada su preteče današnjih majstora u kopačkama počeli na olimpijskom turniru u Antverpenu da pišu prve strane fudbalske istorije. Ove koje se pišu poslednjih godina, uglavnom su ukrašene rukopisom fantastičnog golgetera Fulama Mitrovića i ostalih, koje od milošte zovemo "orlovi".

Kapiteni domaće Superlige očigledno misle isto kao većina Srba. Popularni Mitrogol je u tradicionalnoj 52. anketi "Novosti" ubedljivo slavio u izboru za "prvu zvezdu" srpskog fudbala i ponovio podvig iz 2018.

- Zahvaljujem se svim kapitenima. Ovo je velika čast i zadovoljstvo što sam priznanje osvojio drugi put. Drago mi je što su svi prepoznali rad i trud koji ulažem u svoju igru i onom šta radim na terenu. Ljudi to vide i cene - poručio je za "Novosti" pre nekoliko dana Mitrović iz Londona, dok se spremao za gostovanje Kristal palasu, na kojem je dvema asistencijama i golom počeo u svom stilu da ispraća 2022.

Foto: Profimedia

Pamtiće Aleksandar Veliki, kako ga je selektor Dragan Stojković nazvao, 2022. godinu po mnogim lepim stvarima. Treći put je u oktobru postao otac, rodila se jedna slatka devojčica. Prethodno je Fulam ušao na velika vrata u englesku elitu. Nešto "tanji" nastup Srbije od očekivanog na Svetskom prvenstvu u Kataru sprečio je da 2022. bude kao iz bajke.

- Bila je ovo lepa godina. Krenuli smo dobro što se tiče klupskog i reprezentativnog fudbala. Mnogo kvalitetnih utakmica i rezultata je za nama. Ostaje žal za Mundijalom, na kojem nam je falilo i malo sreće, ali i da svi budemo spremni. To je fudbal i idemo dalje. Nekada u životu nije onako kako ti zamisliš, međutim, sve je to iza nas. Izvući ćemo pouke iz 2022, ali je jedno sigurno: nećemo da odustajemo od naše igre i naše namere da već sutra budemo bolji. Imamo već u martu kvalifikacije za prvenstvo Evrope, na kojem nismo dugo bili - dodaje Mitrović.

Fulam, čiji je ubedljivo najbolji igrač i strelac, tek je na 50 odsto puta u Premijer ligi.

- Pola sezone je iza nas. Na dobroj smo poziciji. Imamo dosta bodova, a trener i cela ekipa znaju da možemo još bolje i više. U fudbalu pobeđuješ i gubiš. Dokazali smo da možemo sa svima da se takmičimo. Uveren sam da možemo i više i bolje - kaže Mitrović.

Povreda skočnog zgloba zarađena u septembru na meču Lige nacija sa Švedskom u Beogradu i dalje muči golgetera "orlova", iako je pokazao da može da igra i u takvom stanju.

- I dalje imam bolove i osećam još posledice tog duela. Povreda je takve prirode da iziskuje duži oporavak. Ali u današnjem fudbalu nema previše vremena za pauzu. Stisnuo sam zube i uz blage bolove ću da budem na terenu. Kako bude vreme prolazilo, biću i ja sve bolji - dokazuje Mitrović koja je vrsta profesionalca i čoveka.

Sa ovakvim asom i Fulam će biti bliže najvećoj želji.

- Plan je da ostanemo u Premijer ligi. Možda je moglo da bude bolje ili gore. Sve je to fudbal. Kako sezona bude odmicala, gledaćemo da se penjemo na tabeli. Primarni cilj je opstanak u ligi, a videćemo da li će da nam rastu ili se smanjuju apetiti - dodaje Mitrović.

Mitar je svestan da Srbija nije ispunila očekivanja navijača na Mundijalu u Kataru.

- Sigurno smo mogli više. Ostao je gorak utisak, ali mnogo bitnih igrača nije bilo na fizičkom nivou na kojem smo bili u kvalifikacijama i u toku sezone do starta Mundijala. Drago mi je da smo bili učesnici Svetskog prvenstva. Ovo je moje drugo veliko takmičenje, kao i većoj grupi ostalih igrača. Za sve nas je ovo bila velika škola, posle koje ćemo morati da izvučemo najteže, ali i najbolje pouke. Moramo da idemo dalje i da, žargonski rečeno, otresemo prašinu sa ramena. Nemamo mnogo vremena da žaljenje, jer nas već u martu očekuje novo iskušenje. Potrebna je detaljna analiza, ali pred nama je novi i veliki cilj koji se zove prvenstvo Evrope. Da li smo mogli bolje u Kataru: jesmo! Da li smo bili na nivou na kojem je trebalo da budemo: nismo! Mnogo je sporednih stvari uticalo na našu igru. Pre svega mislim na fizičku pripremljenost, koja se odrazila na stil naše igre. Zaista je zbog svega toga ostao gorak ukus, a nama igračima je svakako najteže pao neuspeh - iskren je na kraju 2022. Mitrović, rekorder reprezentacije sa 52 gola, fudbaler koga nacija obožava zbog svega što prikazuje na terenu. 

BONUS VIDEO - Kad Aleksandar Mitrović u Areni gleda meč Partizan - Zvezda

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori