"KAPITENI BIRAJU FUDBALERA GODINE": Mitrović drugi put prva zvezda, Kataijeva četvrta titula fudbalera godine

Đ. Samoilović

30. 12. 2022. u 15:29

I U ODLAZEĆOJ godini, koja nije bila berićetna za srpski fudbal kao prošla, kapiteni srpskih superligaša su izabrali najbolje! Ovog puta, za razliku od prethodne dve, nijedna kruna u dve glavne kategorije nije odbranjena.

КАПИТЕНИ БИРАЈУ ФУДБАЛЕРА ГОДИНЕ: Митровић други пут прва звезда, Катаијева четврта титула фудбалера године

FOTO: M. Vukadinović

 Sa trona su "smenjeni" Dušan Tadić i Mirko Ivanić, zvanje najboljih u 2022. po izboru vođa klubova iz elitnog ranga našeg fudbala ponela su dva Aleksandra - Mitrović i Katai.

Asovi Fulama i Crvene zvezde dobitnici su prestižnih priznanja u 52. izdanju tradicionalne novogodišnje ankete "Večernjih novosti" "Kapiteni biraju fudbalera godine". Sušta suprotnost u odnosu na lane su i ubedljive pobede dva sjajna fudbalera, koji su konkurenciju ostavili daleko u retrovizoru.

Mitrovićevi "hajlajti" iz godine na izmaku su - rekord po broju golova u Čempionšipu (43), zatim i sjajan start sezone u Premijer ligi, gde je u deset navrata postizao golove i trenutno je četvrti najbolji strelac najjačeg prvenstva na svetu. Kršni Smederevac imaće danas protiv Sautemptona priliku da dodatno uveća lični konto.

Mitar je, u međuvremenu, redovno maltretirao protivničke odbrane i u dresu reprezentacije, konstantno je uvećavao golgeterski rekord "orlova" i trenutno je na koti 52. Uspeo je i da pored svih nedaća sa povredom stisne zube i na Svetskom prvenstu u Kataru, postigne golove protiv Kameruna i Švajcarske.

Superligaški kapiteni su Mitrogola nagradili sa deset glasova, iza su ostali branilac titule Dušan Tadić sa četiri, kao i Vanja Milinković-Savić i Dušan Vlahović. Asovi Torina i Juventusa dobili su po glas.

- Posle Čempionšipa, nastavio je u Premijer ligi, najzahtevnijoj na svetu da daje golove u klubu koji po kvalitetu nije u rangu vodećih timova. I svaka mu čast na tome. Imao je peh sa povredom pred Svetsko prvenstvo i možda nije bio na nivou na koji nas je navikao, ali je opet, kao i uvek, davao sve od sebe koliko je mogao u tom trenutku i sa dva gola uradio ono što se od njega negde i očekivalo - istakao je vođa lučanske Mladosti Ivan Milošević, prilikom odabira prve zvezde srpskog fudbala u 2022.

Kada su u pitanju superligaški tereni, najviše glasova dobili su igrači Crvene zvezde, aktuelnog šampiona i osvajača duple krune. Ali, prema mišljenju kapitena domaćih timova, Katai se izdvojio iz crveno-belog jata.

Sjajni "magiko" je naročito u prolećnom delu sezone predstavljao udarnu iglu Zvezde, briljirao je u prvom derbiju tokom drugog dela sezone, imao sjajna izdanja protiv Rendžersa, gde su ga centimetri delili od statusa božanstva, a sve je začinjeno onim nezaboravnim plesom u finalu Kupa Srbije, kada je postigao gol za pobedu protiv "večitog" rivala.

- Kad Katai igra, Crvena zvezda nema brigu. Dugi niz godina je u top-formi, po pravilu je najzapaženiji na terenu, daje golove i asistira - istakao je Aleksa Milojević, kapiten novosadske Mladosti.

Daleko zanimljivije bilo je u trkama za idealne timove, naročito Superlige. Možda i pomalo neočekivano, čak tri asa TSC su se našla u izboru, a vrlo blizu je bilo i da ih bude četvorica. Milan Borjan je odabran za golmana sa osam glasova, a vrlo lako je tu mogao i da se nađe Veljko Ilić, čuvar mreže Topolčana koji je imao šest. Ali, zato su tu desni bek Miloš Cvetković i tandem vezista Luka Ilić i Ifet Đakovac.

Uz Borjana, šampiona u idealnom timu predstavljaju štoperi Dragović i Eraković, uz ofanzivni duo Ivanić-Katai.

Partizan, sa druge strane, adute ima u Slobodanu Uroševiću, koji je ubedljivo odneo pobedu u borbi za mesto levog beka sa 11 glasova, i Rikardu Gomešu, čiji golgeterski podvizi nisu prošli neopaženo u očima superligaških kapitena.

U izboru idealnih 11 reprezentacije, kapiteni nisu mnogo odstupali od mišljenja selektora Dragana Stojkovića Piksija. Formacija sa tri štopera i dva napadača, bila je izbor gotovo svakog nosioca trake, a kao glavni aduti su se izdvojili Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Strahinja Pavlović, koji su dobili maksimalan broj glasova.

Bez straha za mesto u idealnih 11, bili su i braća Milinković-Savić, Nikola Milenković, Saša Lukić, Filip Kostić i Dušan Vlahović. Jedino je pozicija centralnog defanzivca bila upitna, ali je Miloš Veljković sa šest glasova odneo trijumf ispred Stefana Mitrovića i Srđana Babića.

Time zvanično i stavljamo tačku na 52. izbor za najbolje fudblaere u minulih 365 dana. Kada sutra oko ponoći dođe vreme za novogodišnje želje i poljupce, krenuće i nova trka za priznanja "Novosti", koja će kulminaciju imati dogodine u ovo vreme.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije