EVROPA ŽELI DA STOJI: UEFA ukida zabranu, vraća se stajanje u Ligu šampiona! (FOTO)

O. M.

27. 07. 2022. u 20:31

GODINAMA već traje kampanja u najjačim evropskim ligama da se omogući stajanje na delu tribina za utakmice evro-kupova. Izgleda da je UEFA konačno uvažila opravdane zahteve fanova najveććih evropskih klubova, pa će od naredne sezone navijačima u Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj biti dozvoljeno stajanje na utakmicama Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

ЕВРОПА ЖЕЛИ ДА СТОЈИ: УЕФА укида забрану, враћа се стајање у Лигу шампиона! (ФОТО)

Navijači Borusije Dortmund foto AP

Biće to prvi put posle 1998. godine da će navijačima biti zvanično dozvoljeno da stoje tokom utakmica nekog evro-kupa, jer je UEFA, bar privremeno, podigla embargo na popularno "stajanje".

UEFA je ove srede izdala saopštenje u kome se kaže da je Izvršni odbor Evropske fudbalske unije odobrio formiranje "Programa za prismotru tribina za stajanje u sezoni 2022/23", koji će omogućiti prodaju karata za stajanje na delovima stadiona.

Probni period ograničen je samo na klubove iz tri od pet najjačih liga Evrope u kojima je stajanje dozvoljeno na mečevima domaćih šampionata, a to su Nemačka, Engleska i Francuska.

Španski i italijanski klubovi bi takođe bili uključeni, ali nijedan klub iz ovih liga nema sektore na tribinama koji bi mogli da se pretvore u stajanje.

EVROPA ŽELI DA STOJI!

Vesti su naročito dobro primljene u Nemačkoj gde su klubovi nerado pristali da velike tribine za stajanje pretvore u sedeće i time značajno umanje kapacitete stadiona. 

Najpoznatiji je primer popularnog "žutog zida", južne tribine stadiona Vestfalen na kojoj se okupljaju najvatreniji navijači Borusije Dortmund. 

Ovo je najveća tribina za stajanje u Evropi koja tokom mečeva Bundeslige, kada je stajanje dozvoljeno, može da primi 24.454 navijača.

Union Berlin će ove godine predstavljati Nemačku u grupnoj fazi Evbropa lige a novo pravilo UEFa znači da će klubu biti dozvoljeno da koristi svoj stadion u Kepeniku, umesto Olimpijskog stadiona na kome igra omraženi gradski rival Herta.

Dom fudbalera Union Berlina poznat je po tome što je najveći stadion samo za fudbal u Berlinu, po neobičnom imenu ("Stadion pored stare šumareve kuće") ali najviše po tome što je čak 18.000 mesta od njegovog punog kapaciteta (22.000) stajaćih mesta. Zbog toga ranije nije ispunjavao uslove UEFA, ali to se bar za sledeću sezonu menja.

- Oduševljeni smo ovom odlukom jer nam pruža priliku da prvi put u istoriji igramo evropske utakmice na našem stadionu - kaže prvi čovek "Gvozdenih" Dirk Cingler.

Nemački navijači dugo su sami vodili bitku da se stajanje vrati u takmičenja pod okriljem UEFA, a prednjaliči su navijači Dortmunda i Bajerna, koji su na stadionima širili transparente sa natpisima "Evropa želi da stoji!"

Ovo pravilo UEFA ionako se nije poštovalo na mnogim stadionima gde su navijači nastavili da stoje čak i kada su na tribine postavljene stolice. To je u stvarnosti predstavljalo veću opasnost po bezbednost nego normalno stajanje, dok su navijači Ajntrahta i Kelna uklanjali stolice sa svojih tribina.

STAJANjE JE VAŽAN DEO FUDBALSKE KULTURE

Izvršni direktor Borusije Hans Joakim Vacke smatra dsa su ovo fantastične vesti.

- Stajanje je važan sastavni deo naše fudbalske kulture i Borusija je snažno lobirala godinama da se ovo desi - pojasnio je Vacke.

Član IO Ajntrahta Filip Reške pohvalio je ovaj potez UEFA kao veoma pametan.

- Želimo da naši navijači podržavaju naš tim poštujući tradiciju. Stajanje je sastavni deo tradicije što vidimo iz nedelje u nedelju širom Nemačke.

ZABRANA STAJANjA BILA JE GREŠKA

UEFA je stajanje zabranila 1998, nakon što je pre nje to uradila engleska Fudbalska asocijacija posle Tejlorovog izveštaja koji je usledio posle istrage koja je usledila nakon tragedije na stadionu Hilsboro u Šefildu.

Tadfa je poginulo 97 navijača Liverpula, a Tejlorov izveštaj je zaključio da su navijači na stajanju sami krivi zbog onoga što im se desilo. Godinama kasnije, tačnije 2016. godine, nezavisna istraga pokazala je da je do nesreće došlo zbog nemara policije, redara na stadionu i loše arhitekture stadiona.

Posle tog preinačenog izveštaja, nekoliko klubova u Engleskoj dobilo je zeleno svetlo da umesto klasičnih stolica uvedu takozvano "sigurno stajanje". Takve sektore na sojim stadionima imaju i najveći engleski klubovi: Mančeste junajted, Mančester siti, Liverpul, Čelsi i Totenhem.

- Cilj programa osmatranja je da omogući Uefi da preispita različite sisteme stajanja u ovim ligama. Ta posmatranja, koja će sprovoditi nezavisni stručnjaci, pomoći će nam da donesemo konačnu odluku o stajanju na UEFA takmičenjima. Znamo i poštujemo kolika je uloga navijača u fudbalu i želimo da im omogućimo da udovolje svojoj strasti na najbezbedniji mogući način - naglasio je gensek Evropske fudbalske unije Teodor Teodoridis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju