DRAGAN ŽILIĆ NA GOLU I U 47. GODINI: Od trenera sam deceniju stariji, preskočim poneki trening

Ž.UROŠEVIĆ

02. 06. 2022. u 12:22

DRAGAN Žilić još brani! Kvalitet koji traje. Iako je 14. decembra 2021. proslavio 47. rođendan, prvi je čuvar mreže člana šeste lige Nemačke - Švarcenbaha!

ДРАГАН ЖИЛИЋ НА ГОЛУ И У 47. ГОДИНИ: Од тренера сам деценију старији, прескочим понеки тренинг

FOTO: Privatna arhiva

U radnoj knjižici nekadašnjeg golmana reprezentacije brojke na kojima je sada Đanluiđi Bufon (44) već su počele da blede.

Stasiti Kikinđanin, slučajno ili namerno, na nagovor prijatelja postao je čuvar mreže i u poznim godinama. Činjenica je da bi naš sagovornik, da nije bilo povreda u jeku karijere, danas na zalasku pete decenije života, bio mnogo veći pandan Italijanu koji se, takođe, "pod stare dane" vratio svojoj Parmi.

Žile je, najkraće rečeno - "hobotnica" između stativa. Bivši golman Kikinde, Vojvodine, Sartida, CSKA iz Sofije, Rijeke... svojim nadahnutim odbranama postao i član reprezentacije SCG.

- U tadašnjoj državi sportska pravila su bila jasna: pre desete godine zabranjeno je bilo trenirati, ma da si bio i najveći talenat sveta - kaže Žilić. - Jednostavno, klub nije smeo da te registruje i prihvati obavezu na sebe, tako da sam pre odlaska u prostorije Kikinde, prve modrice i uspomene sa fudbala poneo iz školskog dvorišta.

SA PIKSIJEM NEMA ZEZANjA

Žilić je oduševljen plasmanom Srbije na SP u Katar, ne krije da se od Dragana Stojkovića Piksija i u njihovo igračko vreme moglo mnogo toga naučiti.

- Iz trenutnog statusa nije bilo realno da dobijemo i prođemo Portugaliju. Međutim, čuda u fudbalu su moguća, posobno ako imate takvog stručnjaka kakav je Dragan. To je jednostavno moralo da nam se desi. U reprezentaciji, dok smo bili saigrači, znam da sa njim nema zezanja. Ništa ne prepušta slučaju, profesionalac je od glave do pete. A tek kakvu petu ima. Svet bi morao da mu se divi.

Šta je prelomilo da se odlučite za baš to mesto u timu?

- Dilema, kod mene, nije postojala nijednog trenutka. Vršnjake po godinama sam prerastao. Sa 16 sam već imao visinu preko 190 santimetara. Ovako krakat, nisam mogao mnogo da biram, a voleo sam fudbal, i dan-danas ga volim.

Kada ste i kako saznali da je to to i da imate kvalitet?

- U junu 1986. godine, izabran sam da predstavljam Srbiju na regionalnom turniru kadeta u Foči, gde su sve republike i pokrajine imale zadatak da se pokažu u najboljem svetlu. U generaciji Alberta Nađa, Dragana Ćirića... protivnika ravnog sebi nismo imali. Posle Foče, snovi su se pretvorili u javu. Sa Kikindom sam srastao, naučio prve golmanske cake, pa mi je nekako bilo i logično što sam sa njom i dogovorio svoj prvi profesionalni ugovor. Još mi naviru sećanja sa prvog meča, na kome sam debitovao sa nepunih 18 godina.

Posle četiri sezone stvorili su se uslovi da napustite svoj grad, a Novi Sad nije daleko...

FOTO: Privatna arhiva

 

- Sve se nekako brzo uklopilo i namestilo. Nismo ni slutili da možemo do iskoraka na međunarodnoj sceni, pa bilo ono i najslabije rangirano. Za finalni meč Vojvodine sa Verderom 25. avgusta 1998, karte su jedino kod tapkaroša mogle da se kupe. Bremen smo napustili sa minimalcem, dok u revanšu nije da nismo mogli do čuda. Golom Bratića već u 23. minutu anulirali smo prednost Nemaca, ali do kraja nismo uspeli i da je održimo. Frings je pogotkom posle sat igre radost doneo, objektivno boljoj ekipi.

SA BRAZILOM PRED 106.000

U burnoj i pre svega bogatoj karijeri Dragana Žilića najupečatljiviji momenat nije teško pronaći.

- Svakako, nastup za reprezentaciju protiv "karioka" je kruna karijere. Dobre reakcije na golu Vojvodine preporučile su me tadašnjem selektoru Milanu Živadinoviću. Mislim da je to bila neka vrsta nagrade za uspeh na međunarodnoj sceni. Imali smo baš dobru generaciju, koju je predvodio sadašnji selektor Dragan Stojković Piksi. Samo je nebo moglo da bude iznad mene te 1998. godine kada smo bili gosti Brazila. Šta bi u životu jednog golmana moglo da bude važnije. Ostati neporažen u dresu reprezentacije sa Brazilom (1:1), i to pred 106.000 gledalaca.

Žilić ne krije da je i bilo i onih trenutaka koji teraju suze na oči.

- Posao golmana je surov. Voleo bih da nam se 2002. godine nije desio poraz u Bakuu

Vojvodina je tada u Intertoto kupu izbacila Stabek (Norveška), Erebro (Švedska), Baltiku Kalinjingrad (Rusija), a u polufinalu i francusku Bastiju (0:2 na Korzici, 4:0 u Novom Sadu). Vojvodina je revanš protiv Verdera igrala u sastavu:

Žilić, Šuškavčević, Vranješ, Cilinšek, Predić (61. Vasković), Drinčić (79. Belić), Lazetić, Bratić, Matijašević, Mrdak, Lerinc (65. Janković),

Posle dve decenije ponovo ste u Nemačkoj?

- Možda je i ranije trebalo da se odlučim na taj potez. Greška karijere je bila ta što sam, posle Vojvodine, za svoj novi klub izabrao CSKA Sofiju. Loša atmosfera i povrede me nisu zaobišle. Rekao sam sebi, vraćaj se u Srbiju.

Smederevski Sartid je rizikovao. Angažovao je golmana tek izašlog iz povrede. Potpomognut ogromnim budžetom Železare, u nameri da stvori šampionski tim, stvoren je osvajač Kupa države.

FOTO: Privatna arhiva

 

- U karijeri sam imao četiri finala Kupa, i sva četiri protiv Crvene zvezde. Dva sam tada već izgubio sa Vojvodinom i jedno sa Sartidom. U četvrtom pokušaju da dođem do pehara, tradiciji sam jednostavno morao da stanem na kraj. Ponosan sam na svoj doprinos, da Smederevo ostane vlasnik poslednjeg pehara Kupa, zajedničke države SCG.

Žilić je prepoznatljiv i po tome što se osmelio da sa ovih prostora bude prvi fudbaler koji će posle ratnih dešavanja da pristupi nekom klubu iz Hrvatske.

PORODICA KLjUČ USPEHA

Traješ onoliko koliko ti priroda dozvoli. Žiliću je bila naklonjena, koliko i porodica, koja ti veruje i u koju i ti sam moraš da poverenja.

- Naravno, bez njih ne mogu i ne bih mogao. Supruga Staša je uvek uz mene, kao i ćerka Mia i sin Luka. Bez njih, ne može da prođe nijedno slavlje, pa ni ovo rođendansko. Bitno je da nisi sam, kada tuguješ, a i kada slaviš.

- Neko je morao i to da uradi. Jednostavno, obostrano smo se hteli, kako ja Rijeku, tako i Rijeka mene. Navijači su se tu kao nešto pitali... Kada ti kola krenu nizbrdo, onda je dobro da ih neko zaustavi, pa bio to i Srbin.

Sudbina je htela da tamo gde je najteže budete najbolji. Jedini gol u karijeri upisali ste baš u dresu Rijeke.

- Tadašnji trener tima sa Kantride, Bračun, naredio je totalnu ofanzivu u poslednjim munutama četvrtfinalnog meča protiv Konovljanina. Za prolaz nam je bio potreban gol. Rekao mi je da "teram" napred, u šesnaesterac gostiju i pokušam da rešim meč. Sve ostalo je istorija. Prošli smo dalje, ali Bračun nije izdržao pritisak, posle mesec dana je smenjen. To je bio znak, da se i ja pakujem i promenim sredinu. Posle četiri sezone u Rijeci, tretman pouzdanog golmana imao sam u Sloveniji, gde sam se prvi put zasitio prve ljubavi i posle dve godine okončao profesionalnu karijeru.

Kraj karijere, pauza, pa novi početak. Jednom golman, uvek golman. Na nagovor prijatelja, Dragan Žilić se posle nekoliko godina ponovo vraća na teren.

- Ako nemaš volju, nekog pokretača u sebi, onda i nisi ne samo za sport nego i za neki drugi posao. Mislim da ta neka posebna energija tera nas golmane, pa i Bufona. Sve je to lepo, ali i mi bismo morali da mislimo na svoje zdravlje. Da se kojim slučajem povredimo, naš oporavak bi trajao znatno duže nego što bi to bio slučaj kod mlađih kolega.

FOTO: Privatna arhiva

 

Uslovi u Švarcenbahu su odlični.

- Prošle godine u naš novi stadion uloženo je pola miliona evra. Ambicije su velike.

Klupska kasa je puna, ali vaš naslednik na golu se još ne nazire.

- Ne bih klincima želeo da budem smetnja u razvoju. Ja nikome nisam konkurencija, to moraju da shvate, ja hoću samo da pomognem. Uz pomoć prijatelja, uspeo sam da nađem vreme i za privatnu školu za golmane. Talenata ima, ali kod njih neke preterane želje, nikako. Da je u ovim godinama lako održati formu, iskreno da odgovorim, nije. Imam i nekoliko kilograma viška, što je i podnošljivo za ove godine. Od trenera sam stariji za čitavu deceniju, a od kolege koji treba da me zameni čak duplo. Kod šefa imam kredit i koliko-toliko razumevanja kada preskočim jedan od 3-4 treninga koja imam u nedelji - zaključuje specijalno za sportski dodatak "Večernjih novosti" naš najstariji, još aktivni golman Dragan Žilić.

KARIJERA

TROFEJI

2003. godine - Kup SCG sa Sartidom

2006. godine - Kup Hrvatske sa Rijekom

LIČNA KARTA

Ime: Dragan Žilić

Rođen: 14. decembra 1974

Mesto: Kikinda

Karijera:

1992-1996 OFK Kikinda (70)

1996 - 2000 Vojvodina (49)

2000-2001 CSKA Sofija (1)

2001-2005 Sartid (112)

2005-2008 Rijeka (79)

2008-2010 Gorica (19)

Od 2015. bavi se amaterskim fudbalom

Reprezentacija: 8 nastupa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!