AUTOBUSOM ODVEO CELO DRUŠTVO NA MORE: Nekadašnji fudbaler Nebojša Vučićević emotivno o DŽeju Ramadanovskom

M. Ćunković

07. 12. 2020. u 20:45

POKOJNOG Džeja Ramadanovskog žale na raznim meridijanima, ali, dileme nema, najviše na njegovom Dorćolu. Tamo gde, kad se od centra Beograda spustiš Francuskom, ili pak, pored Kalemegdana niz Tadeuša Košćuška, kao da počinje neki drugi svet, koji ima svoja posebna pravila, svoje legende i svoju boemštinu koju ljubomorno čuva. Baš to je bio Džej - iskonski dorćolski boem koji se družio sa svim felama ljudi, a fudbal je posebno voleo.

АУТОБУСОМ ОДВЕО ЦЕЛО ДРУШТВО НА МОРЕ: Некадашњи фудбалер Небојша Вучићевић емотивно о Џеју Рамадановском

Džej i Uške sa ćerkom Ivonom / Foto privatna arhiva

Navijao je za Crvenu zvezdu ali mu je posebno mesto u srcu zauzeo njegov FK Dorćol, od pre nekoliko godina fuzionisan sa komšijskim GSP Poletom. Dok su to bila dva kluba, ljuti sportski rivali, Ramadanovski nije imao dilemu. "Saobraćajcima" poštovanje, "gaučosima" - ljubav. Stoga ne čudi što mu je veliki prijatelj, između ostalih, bio i Nebojša Vučićević, nekadašnji levokrilni napadač Partizana i ljubimac navijača crno-belih, kasnije trener mnogih klubova u zemlji i inostranstvu. Popularni Uške, međutim, gdegod da je odlazio, uvek je Dorćol u srcu nosio, i uvek mu se vraćao.

- Bio sam u Nici, Kanu, Monte Karlu, i uvek sam hteo što pre da dođem na Dorćol, a Džej je bio isti takav - priča Vučićević, za "Novosti". - "Visio" je u kafiću kod dugogodišnjeg predsednika Dorćola, Miodraga Miće Sovtića. Prvo je bio kafić "Arkade" kad smo bili klinci, u Gospodar Jovanovoj. Tu smo se skupljali, tu je i njima bio dom (popravni, prim. M. Ć.),a posle toga kod Miće koji mu je bio "i tata i mama". Kad sam 1989. otišao iz Partizana, nije bilo interneta, nego smo slušali priče da se Džej propio, da je ovo, ono... Kad sam kao trener uveo Dorćol u Drugu ligu, Džej je pevao.

Odmah se Vučićević prisetio jedne u nizu anegdota vezanih za Ramadanovskog.

- Ne znam koje godine je to bilo. Dođem kod Miće i vidimo neki veliki autobus. Pitam "Šta je ovo?", kažu mi "Džej ide na more, vodi svoje drugare, ribe...". Utom, eto i njega, kaže mi "Ajde na more". Kažem "Ne mogu ja, brate" (smeh). To su prave anegdote, a ne sad što svako priča da je znao Džeja. Ja ne kažem da sam provodio mnogo vremena sa njim, ali sam ga poznavao od klinačkih dana.

Odgledao je popularni pevač brojne utakmice Dorćola.

- Dolazio je i u svlačionicu, davao moralnu podršku. Kad se slavilo, tu je bio i pokojni Sinan Sakić. Bilo je mnogo dobro, drugačije nego sada. Nije to više to...

Pored Sovtićevog kafića, sada picerije, imao je Džej, kako veli Uške, i omiljena dva-tri kafića u Strahinjića Bana.

- Pevao je na punoletstvu mog sina Vanje, takođe fudbalera, kao i kada mi se udavala ćerka Ivona - punog srca priča Vučićević. - Vanja ga je upoznao kad je prohodao. Sa četiri, pet godina već je šutirao loptu, i Džej, kad god ga je video, davao mu je po 100, 200, 300 evra. Stalno je pričao "Sine, vratićeš mi kad budeš potpisao ugovor, i kad ja budem mator" (smeh). Kad je došlo punoletstvo, zvao sam Džeja i njegovog prijatelja Ruleta. Oni su otkazali jednu svirku zbog mog sina. Imao sam jedan bend koji je svirao tada, a Džej i Rule su bili iznenađenje oko 23 časa. Džej ne da nije hteo da uzme ništa tom prilikom, već je još plus mom malom dao 1.000 dolara. I na ćerkinom venčanju me je ispoštovao, bio je tu dva sata. I njoj je dao 1.000 dolara. Desi se da sedimo, prođe neko, vidi se da je lud, Džej izvadi 100 evra, da mu da jede... Eto, takav je čovek bio.

IGRAO ZA VETERANE

UPITAN o Džejovim fudbalskim veštinama, Vučićević iskreno kaže:

- Nije baš da je umeo s loptom, ali je voleo da igra sa nama. Imali smo samo problem da mu nađemo kopačke - nosio je mali broj, 36. Kad je Dorćol ušao u Drugu ligu, doveo sam veterane Partizana u dobrom sastavu - Ješić, Đelmaš... Džej je igrao za Dorćol, kao i ja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!