DAR JAPANA OD 100.000 KM: Na ergeli u Prnjavoru postavljena savremena agrometeorološka stanica

N. Đurić

29. 07. 2020. u 15:11

NA ergeli „Vučijak“ nadomak Prnjavor danas je postavljena savremena agrometeorološka stanica vredna 100.000 KM, koju je Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srpske donirala vlada Japana.

ДАР ЈАПАНА ОД 100.000 КМ: На ергели у Прњавору постављена савремена агрометеоролошка станица

Foto: Opština Prnjavor

- Stanica će unaprediti rad opštinskih savetodnevnih službi, pomoći poljoprivrednicima, ali i omogućiti kvalitetan protok podataka o vremenu-rekao je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Milan Gavrić.


On je naglasio da je na prnjavorskom području u toku izrada prognoznog modela i sistema upozorenja na poplave.

PARAMETRI ZA UNAPREĐENjE
 

AGROMETEOROLOŠKA Stanica meri 18 parametara koji su veoma bitni za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, pojasnio je Dejan Supić, rukovodilac Odseka za agrometeorologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.


- Stanica meri temperaturu i vlažnost zemljišta na 10, 20 i 30 centimetara, temperaturu i vlažnost vazduha, vazdušni i stanični pritisak i pritisak na morskom nivou, detekciju padavina, vidljivost, visinu snežnog pokrivača, brzinu, jačinu i udar vetra-naveo je Supić.

- To bi trebalo biti završeno krajem septembra, kada će stanovništvo u slivu Ukrine imati tri dana unaprijed sliku o potencijalnim nivoima vodostaja i biće moguće upozoriti stanovništvo na eventualnu potrebu iseljenja ili drugi oblik zaštite-najavio je Gavrić.

Čelni čovek prnjavorske opštine, Darko Tomaš, istakao je da će se postavljanjem agrometeorološke stanice, nakon 45 godina pauze, podaci iz Prnjavora ponovo naći u zvaničnim izveštajima.

- Ovi podaci za Prnjavor merili su se od 1955. do 1975. godine, a nakon toga više nisu. Prošle godine je u sklopu Srednjoškolskog centra postavljena jedna manja stanica koja meri temperaturu, vlažnost vazduha i obim padavina, a ova će imati veliki značaj za naše poljoprivrednike-kazao je Tomaš. 

Osim u Prnjavoru, donirane agrometeorološke stanice u Srpskoj postavljene su i u Slatini kod Banjaluke, Crkvini kod Šamca i Trebinju, a planirano je da u naredna dva meseca još jedna bude postavljena i u Ljubinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri