USKORO KONZULAT RUSIJE U BANJA LUCI: Republika Srpska će plaćati gas u rubljama

Novosti Onlajn

22. 05. 2023. u 09:03

KONZULAT Ruske Federacije u Banjaluci uskoro će biti otvoren, izjavio je predstavnik Republike Srpske u Rusiji Duško Perović u intervjuu za "RIA Novosti".

УСКОРО КОНЗУЛАТ РУСИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ: Република Српска ће плаћати гас у рубљама

Banjaluka gradska uprava foto Nezavisne Novine

Naime, ruska vlada je prošle godine prihvatila predlog Ministarstva spoljnih poslova o osnivanju konzulata u Banjaluci u Republici Srpskoj. Krajem 2021, ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je saglasnost Sarajeva za otvaranje filijale ruske ambasade u Republici Srpskoj.

- Proces je završen. To je odavno dogovoreno, potpisan je i bilateralni sporazum. Sada je, po mom mišljenju, u toku tehničko opremanje zgrade u Banjaluci i nadam se da će konzulat uskoro biti otvoren - kazao je Perović.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je spremna da ruski gas plaća u rubljama.

- Gasprom svake godine produžava glavni ugovor, tako da dobijamo cenu – u stvari, tržišnu cenu, ali po staroj formuli. Spremni smo da platimo u rubljama. Ovo je tehničko pitanje. Naravno, danas doživljavamo poteškoće sa plaćanjem, jer kasne transferi preko korespondentnih banaka - kazao je.

Kako je naveo, Veće ministara Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za početak pregovora o izgradnji gasovoda za snabdevanje ruskim gasom, a planirano je i da bude priključen na gasni sistem Srbije. 

- Projekat je trenutno u fazi pripreme - istakao je Perović.

On je dodao da će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik lično uručiti Orden Republike Srpske predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom njegove planirane posete Moskvi.

- Predsednik Dodik je odlikovao predsednika Putina Ordenom za zasluge, uključujući i zahvalnost Rusiji za odgovarajuću podršku. Veoma poštujemo principijelni stav Moskve. Tokom svih sastanaka i razgovora lidera kojima sam prisustvovao, nikada nije bilo reči o bilo kakvim uslovima, kao što to čini Zapad: oni kažu, vi ćete to učiniti za nas, a mi ćemo uraditi ovo umesto vas, promenite zakone ili uradite nešto drugo - kazao je Perović.

On je naglasio da Rusija nikada nije postavljala nikakve uslove i da isto važi i za ekonomska pitanja, interakciju.

BONUS VIDEO: Dušan Bajatović na gasnoj stanici Velika Plana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024