KINA MORA DA PRITISNE PUTINA: Da li je Peking prijatelj Rusije ili produžena ruka G7?

Tanjug

20. 05. 2023. u 17:31

GRUPA sedam najbogatijih zemalja sveta (G7) pozvala je danas Kinu da izvrši pritisak na svog strateškog partnera Rusiju da okonča rat protiv Ukrajine.

КИНА МОРА ДА ПРИТИСНЕ ПУТИНА: Да ли је Пекинг пријатељ Русије или продужена рука Г7?

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

U zajedničkom saopštenju, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom, prepoznajući važnost iskrenog angažovanja i izražavanja zabrinutosti direktno Kini, preneo je AP.

- Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine - navodi se u saopštenju, i dodaje se:

"Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom".

Saradnja sa Kinom je neophodna s obzirom na njenu globalnu ulogu i ekonomsku veličinu, istakli su lideri G7, pozivajući na zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, biodiverzitet, dugovi i potrebe za finansiranjem ranjivih zemalja, globalni zdravstveni problemi i ekonomska stabilnost.

Oni su, međutim, izrazili "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, gde Peking širi svoje vojno prisustvo i preti da će upotrebiti silu kako bi izvršio kontrolu nad Tajvanom.

G7 se ujedinila i u izražavanju zabrinutosti za ljudska prava u Kini, uključujući na Tibetu, u Hongkongu i krajnjem zapadnom regionu Sinđijang, gde je postojanje prinudnog rada višegodišnje pitanje.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)