NOVA PROCEDURA NA SRCU U BIJELJINSKOJ BOLNICI: Po prvi put implantirani kardioverter defibrilatori

V. Mitrić

07. 11. 2021. u 13:36

U BOLNICI “Sveti vračevi” u Bijeljini su prvi put implantirani kardioverter defibrilatori /ICD/ kod dva pacijenta sa životno ugrožavajućim poremećajima srčanog ritma.

НОВА ПРОЦЕДУРА НА СРЦУ У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ: По први пут имплантирани кардиовертер дефибрилатори

Foto: V. Mitrić

Intervenciju je obavio profesor dr Lazar Angelkov sa Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKB) Dedinje uz asistenciju lekara ove ustanove .

- Zahvaljujući agilnosti  i upornosti direktora profesora dr Zlatka Maksimovića, u bijeljinskoj bolnici je u maju otvoren Pejsmjeker centar, gde smo prvo krenuli sa ugradnjom pejsmjekera pacijentima sa veoma usporenim srčanim radom, a od danas smo uveli novu proceduru,  ugradnju pejsmjekera bolesnicima čiji je život ugrožen zbog brzog  srčanog ritma, više od 150 otkucaja u minuti - rekao je profesor dr Lazar Angelkov, koji  naglasio da se ova procedura radi u većim elektrofiziološkim pejsmjeker centrima svuda u svetu i ocenio da Pejsmjeker centar u bijeljinskoj bolnici izrasta u veoma napredan i obrazovni centar.

Dr Aleksandar Janjičić, načelnik Odeljenja za internističke grane je rekao da je od pokretanja 24- časovnog rada Angio sale, u decembru prošle godine, u bijeljinskoj bolnici do danas urađeno oko 160 infarkta.

- Podatak da smo za nepunih 11 meseci ove godine uradili 160, a tokom cele 2020. godine samo 6 infarkta miokarda govori koliko je bila ispravna odluka o pokretanju 24-časovnog rada angio sale u našoj ustanovi za šta je najzaslužniji naš direktor profesor dr Zlatko Maksimović - rekao je dr Aleksandar Janjičić.

Dr Janjičić je dodao da je za pet meseci u bijeljinskom pejsmjeker centru urađeno oko 20 antibradikardnih pejsmejera. Najavio je nove projekte u oblasti kardiologije početkom naredne godine, kako je istakao sve u cilju većeg zadovoljstav korisnika usluga bijeljinske bolnice.

Foto: V. Mitrić

Pacijentkinji Radojki Pandurević, pejsmejker je ugrađen pre šest dana.

- Zahvaljujući lekarima koji rade u ovoj ustanovi, a prvenstveno dr Janjičiću i profesoru Angelkovu, meni je život produžen i osećam se mlađom pet godina. Već idem u duže šetnje. Planiram za par dana da se popnem na Jahorinu, idem sve dok budem mogla rekla je, sa osmehom na licu, Radojka.

Njena kćerka, Aleksandra  Pandurević, izrazila je zahvalnost za sve što ova ustanova čini za svoje pacijente.

- Obišli smo sve bolnice u Republici Srpskoj i izabrali smo bolnicu u Bijeljini zbog stručnjaka koji ovde rade, dr Aleksandra Janjičića, a prvenstveno profesora Lazara Angelokova koji je u Evropi poznati kardiolog. Građani Bijeljine treba da budu srećni što imaju ovakve stručnjake u svom gradui što naši ljekari uče od najboljih. Ja sam ubijeđena da će ovde na liječenje uskoro dolaziti pacijenti iz cijele BiH - rekla je Aleksandra Pandurević.

Na pitanje novinara da li je imala strah za majku zbog kiseoničke terapije, Aleksandra je rekla da nije sumnjala nijednog trenutka u kvalitet kiseonika u bijeljinskoj bolnici.

- Ako lekari koji ovde rade, a kojima beskrajno verujem, kažu da je sa kisonikom sve u redu, ja im verujem - odgovorila je Pandurević.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)