SRPSKOM HOMERU U ČAST: U Bijeljini počeli 28. Višnjićevi dani (FOTO)

B.MILOŠEVIĆ

04. 11. 2021. u 18:54

POLAGANjEM cveća na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave ispred Biblioteke koja nosi ime srpskog Homera, u Bijeljini su večeras počeli 28. po redu Višnjićevi dani.

СРПСКОМ ХОМЕРУ У ЧАСТ: У Бијељини почели 28. Вишњићеви дани (ФОТО)

Foto: B. Milošević

U svečanoj sali biblioteke, učenica Gimnazije “Filip Višnjić” Bojana Stjepanović izvela je recital o Knezu Ivi Kneževiću i otkupu roblja, a mladi guslar Mihajlo Stevanović pevao je uz gusle o Karađorđu i Prvom srpskom ustanku.

Na otvaranju ove kulturne manifestacije rečeno je da je Filip Višnjić opevao izuzetno važne događaje iz srpske istorije, te da je bio spona između narodne usmene poezije i pisane književnosti, i kao takav imao uzuzetan značaj u srpskom kulturnom nasleđu.

Nakon dizanja zastave, u Centru za kulturu održana je svečana akademija na kojoj su učestvovali Srpsko crkveno društvo “Srbadija”. Besedio je Saša Knežević, Stevan Tontić, Jelina Đurković i Slobodan Jović, te narodni guslar Marko Šćepanović i Etno grupa “Prosveta”.

Narednih dana, sve do 8 .novembra, u galeriji Centra za kulturu biće otvorena izložba “Grof Sava Vladislavić” i predstavljen Zbornik dokumenata “Zločini i genocid nad Srbima u Srebrenici u Drugom svetskom ratu”.

U okviru Višnjićevih dana, biće organizovane izložbe, takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola, književne večeri, muzički scenski događaji i susreti mladih pesnika.

Organizator Višnjićevih dana je SKPD “Prosveta”, a pokrovitelj grad Bijeljina i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)