BAKIR IZETBEGOVIĆ SPREMAN ZA RAT! Otkrio koje oblasti su prve na udaru, stigao hitan odgovor iz Banjaluke

Novosti online

27. 10. 2021. u 09:12

DOK se predstavnici Republike Srpske ograđuju od ratnohuškačke retorike i zalažu za traženje rešenja kojima bi se sačuvao mir u Bosni i Hercegovini, iz Federacije ponovo dolazi poruka o spremnosti na rat.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ СПРЕМАН ЗА РАТ! Открио које области су прве на удару, стигао хитан одговор из Бањалуке

Foto: Tanjug/Fema/Amer Kajmović

Jednu takvu uputio je predsednik SDA Bakir Izetbegović, pa su iz Srpske usledila oštra reagovanja.

- Ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, ako hoće mir, moraju biti spremni na rat. To bi neizbežno prvo krenulo na Brčko, na entitetskim linijama, pa tamo gde su povratnici, jer bi doživeli verovatno neprijatnosti pa bismo mi morali da ih štitimo, i njih i državu, Brčko - rekao je Izetbegović.

Ovako je Izetbegović, gostujući u federalnim medijima, govorio o mogućnosti izbijanja rata u BiH i tako ponovo uznemirio javnost. Iako je mišljenja da do sukoba neće doći, kaže da na takvo nešto treba biti spreman.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da Izetbegović bombastičnim izjavama nastoji da mobiliše međunarodni faktor.

Srpsku, kaže, Izetbegovićevi ideološki planovi ne interesuju, već isključivo Ustav i ono što joj po njemu pripada:

- To su i bolesne ideološke izjave koje pokazuju da u toj Izetbegovićevoj glavi, ali i u drugim takvim glavama, stanuje rat i da bi bili u stanju ratovati da bi konačno došli do koncepta unitarizacije i dominacije, u čemu ih je sprečio upravo Dejtonski sporazum. To što on plaši međunarodnu javnost nekom velikom Srbijom je jeftini trik da se ne bi pričalo o pravljenju muslimanske države umotane u koncept neke, tobože, funkcionalne BiH, u kojoj bi multietničnost bila svedena na dekor za prikazivanje spoljnom svetu.

Svi koji su učestvovali u ratu, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, dobro znaju da na ovom području rat nije potreban, upozorio je ministar Dragan Lukač:

- Ova generacija političara ne sme odvesti ovaj narod u novi rat, ne smeju poslati mlade ljude kao što su moju generaciju poslali u rat, ne razmišljajući šta će biti posledice svega toga. Onda smo na svim stranama imali hiljade mrtvih, stotine hiljada raseljenih, i još i danas živimo loše zbog ratnih dejstava, jer niko ne može da se pohvali da mu je rat doneo nešto dobro - poručio je on.

(RTRS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PEĆINA GDE SU TURCI SPALILI ŽENE I DECU - Kađenica je spomenik žrtvama stravičnog zločina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)