PONOVO UDARILI NA DODIKA! Izetbegović i Zvizdić poslali pismo protiv SNSD u Vašington i Brisel - Dopis stigao na nekoliko stotina adresa

Tanjug

26. 10. 2021. u 15:36

PRESEDAVAJUĆI dva doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović uputili su zajedničko pismo na nekoliko stotina adresa u Evropskoj uniji i SAD u kojem upozoravaju na aktuelnu situaciju u BiH i mogućnost, kako tvrde, eskalacije tenzija koje pravi Milorad Dodik i politika koju vode političari iz Republike Srpske.

ПОНОВО УДАРИЛИ НА ДОДИКА!  Изетбеговић и Звиздић послали писмо против СНСД у Вашингтон и Брисел - Допис стигао на неколико стотина адреса

FOTO: Novosti

- Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila dosta stabilnija i uspešnija država da nije bilo delovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom - navodi se u pismu preneo je sarajevski portal Klix.

Zvizdić i Izetbegović u opišnom pismu tvrde da je Dodik, kako kažu, u 15 godina, ispočetka skromno, a vremenom sve otvorenije i drskije, on sa svojim saradnicima kočio napred BiH na njenom evroatlanskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj", navodi se u pismu.

Osvrću se i na nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida i kažu:

- Na ovu odluku je uedila reakcija vlasti u entitetu Republike Srpske, predvođenu SNSD-om Milorada Dodika, koja je izazvala najtežu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja bi, ukoliko se hitno ne reaguje, mogla rezultirati nesagledivim posledicama.

Govoreći o Dodikovoj ideji "vraćanja nadležnosti entitetima" u pismu navode da je to eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru Republike Srpske i, kako tvrde, formiranje paradržavnih institucija u tom entitetu.

Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu da reaguju u, kako kažu, slučaju kršenja njegovih odredbi, kao i da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - SNS OBELEŽAVA 13. ROĐENDAN: Sadnja drveća kod Parka prijateljstva na Ušću

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu