BIL GEJTS PORUČIO: Nismo bili spremni za pandemiju, ali kraj se nazire!

Novosti online

23. 04. 2021. u 09:29

MILIJARDER Bil Gejts ocenio je da se "svet nije pripremio za pandemiju virusa korona ni blizu koliko je trebalo", ali da će vakcine protiv korone pomoći ljudima da se vrate u normalu.

БИЛ ГЕЈТС ПОРУЧИО: Нисмо били спремни за пандемију, али крај се назире!

Foto: Printskrin

- Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo da organizujemo resurse na svetskom nivou. Mnogi su pomogli, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD, koji su zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i našom fondacijom rekli: 'Ok, šta možemo  da uradimo? - ispričao je Gejts u intervjuu za Skaj NJuz.

- CEPI (Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemije) je pomogla u istraživanju vakcina, GAVI (Savez za vakcinisanje) je kupovao vakcine, Globalni fond je finansirao terapije na bazi kiseonika. To je ono što je radila naša fondacija, koristila je sve dodatne resurse i koordinirala ih na globalnom nivou - rekao je osnivač Majkrosofta.

Gejts je ocenio da je to bilo izuzetno važno jer se svet nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebalo.

Učili smo usput, ali rekao bih da, delimično zbog onog što je uradila naša fondacija, a delimično zbog novca koji su za razvoj i istraživanja dale Sjedinjene Države, sad imamo vakcine i vidimo da će ovoj pandemiji doći kraj, ocenio je Gejts.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)