I EU PRITISKA RUSIJU ZBOG NAVALJNOG: Pozivaju Moskvu na odgovor

Tanjug

18. 04. 2021. u 17:11

ŠEF diplomatije EU Žosep Borelj ocenio je danas da su ruske vlasti odgovorne za sigurnost i zdravlje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i pozvao ih da mu omoguće neposredan pristup medicinskim radnicima kojima veruje.

И ЕУ ПРИТИСКА РУСИЈУ ЗБОГ НАВАЉНОГ: Позивају Москву на одговор

Arhiva

- EU je duboko zabrinuta zbog izveštaja da se zdravlje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji i dalje pogoršava - poručio je Borelj u saopštenju za javnost.

On je istakao da EU i dalje inistira na hitnom i bezuslovnom puštanjem na slobodu Navaljnog, jer smatra da je njegova presuda politički motivisana i da se protivi ruskim međunarodnim obavezama kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

- Očekujemo da će Rusija ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava s obzirom na prirodu i obim rizika za život gospodna Navaljnog - dodao je Borelj.

EU je ranije najoštrije osudila navodno trovanje ruskog opozicionara Aekseja Navaljnog i uvela sankcije protiv šest ruskih visokih zvaničnika i jednog entiteta umešanih u pokušaj njegovog ubistva, a zatim i sankcije protiv četiri osobe zbog njihove uloge u proizvoljnom hapšenju, gonjenju i izricanju presude Navaljnom.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

On je osuđen na dve i po godine zatvora u februaru zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od navodnog trovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Somborac

18.04.2021. 18:04

Da li su se tako "sekirali" za Miloševića dok su ga lagano ubijali? Nekako ne mogu da se otarasim nekog osećaja za dvostruke aršine. U stvaru, EU treba da bude ponosna na Rusiju. Videli su od samih njih "kako se to radi".

Komandant 1001

19.04.2021. 12:34

Koje li drskosti zapada da se jednostavno mešaju u Sudstvo druge države. već i vrapci na krovu vide da je Nevaljali Navaljni "pudlica" zapada koji kevče na Pravosudni sustav Rusije i dobiva naređenja spolja da maltretiše zatvorski režim. I na kraju, malo je dobio zatvorsku kaznu s obzirom da je "maznuo" više od 5 mil. US $ U Americi ide se 3 puta većom kaznom u bajbukanu gde niko ne štrajkuje glađu tačka