KRAJ POBUNE U JORDANU: Kralj Abdulah - osećam šok, bes i bol

Tanjug

07. 04. 2021. u 21:22

КРАЈ ПОБУНЕ У ЈОРДАНУ: Краљ Абдулах - осећам шок, бес и бол

Foto: Printskrin

JORDANSKI kralj Abdulah Drugi obratio se povodom javnog sukoba sa svojim polubratom, princom Hamzom, prikazujući slučaj kao pokušaj pobune koja je ugušena, a koja je kod njega, kako kaže, izazvala šok, bes i bol.

AP navodi da je današnja izjava koju je prenela državna televizija praktično prvo obračanje jordanskog kralja o ovom do sada nezabeleženom razdoru u kraljevskoj porodici koji je izbio tokom vikenda.

- Danas razgovaram s vama kao sa mojom porodicom i saplemenicima da vas uverim da je sa pobunom završeno. Izazovi poslednjih dana možda nisu bili najteži ili najopasniji za stabilnost naše nacije, ali su bili najbolniji, jer su oni koji su bili učesnici pobune bili iz našeg doma i oko njega. Ne mogu da pronađem reči da bih opisao šok, bol i bes koji sam osećao kao brat i glava porodice Hašemita i kao vođa ovog dragog naroda - poručio je kralj Abdulah, navodi agencija.

Raskol u jordanskoj vladajućoj kraljevskoj porodici buknuo je u subotu 3. aprila i državni mediji izvestili su da je oko 20 visokih zvaničnika privedeno u sklopu bezbednosnih istraga, dok je mlađi polubrat vladajućeg monarha princ Hamza tvrdio da je praktično stavljen u kućni pritvor.

AP prenosi da je on izjavio da ga je posetio načelnik generalštaba i da mu je rečeno da ne napušta kuću i komunicira s drugima, jer je navodno na sastancima na kojima je princ ranije prisustvovao bilo kritika na račun vlade ili kralja Abdulaha.

U nedelju je vlada saopštila da su Hamza i drugi umešani u zlonamernu zaveru protiv bezbednosti kraljevine uz inostranu podršku, ali sledećeg dana je saopšteno da je kraljevska porodica rešila spor, navodi agencija.

Ne zna se gde se nalazi princ Hamza, koji je u središtu spora, a nema ni naznaka da su vlasti pustile oko 20 drugih pritvorenika, uključujući članove jednog od moćnih plemena na koje se monarhija istorijski oslanja.

Nesvakidašnji događaj izaziva zabrinutost u pogledu stabilnosti Jordana, koji se dugo smatra važnim zapadnim partnerom koji se graniči s Izraelom, Irakom i Sirijom, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)