RIVALSTVO U "PASTERU" UNIŠTILO VAKCINU: Bruka u čuvenom francuskom institutu "pukla" u javnosti

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

07. 03. 2021. u 07:00

ZAVIST, ljubomora, rivalitet, podmetačine i sabotiranje ostavili su prestižni francuski Institut "Paster" bez sopstvene vakcine protiv kovida!

РИВАЛСТВО У ПАСТЕРУ УНИШТИЛО ВАКЦИНУ: Брука у чувеном француском институту пукла у јавности

Foto: Depositphotos

Poražavajuće otkriće da je "Pasterovo" istraživanje propalo zbog suparništva dva glavna naučnika na Institutu, koje je obelodanio "Pari mač", bilo bi komično, da nije ozbiljnosti trenutka i ravno je scenariju uzbudljivog detektivskog filma.

"Budalasta lična rivalstva i prljavi unutrašnji manevri rezultirali su ovom naučnom katastrofom" - piše "Pari mač", dajući ton razmerama ove afere, ističući da je u kombinaciji sa nizom nespretnosti to na kraju uništilo rad istraživača.

Sukob u hramu francuske nauke nastao je između direktora laboratorije za inovativne vakcine Frederika Tanžija (67) i Nikole Eskrijua (55), specijaliste za respiratorne viruse.

Čim je u januaru prošle godine izolovan virus, "Paster", kao i drugi poznati svetski instituti, započeo je sopstvena istraživanja. Angažovao je četvrtinu osoblja i polovinu raspoloživih laboratorija. Profesor Tanži, nagrađivan za svoj rad, već je 2004. patentirao efikasnu vakcinu protiv SARS-COV1. Smatrao je da novi virus korona podseća na prethodni i brzo je dobio subvencije da na osnovu ranijeg otkrića napravi novu vektorsku vakcinu za SARS-COV2, na bazi malih boginja.

Foto arhiva

Nikola Eskriju, takođe veliki stručnjak, ali ne tog renomea kao Tanži, bio je ljut što vođenje projekta nije bilo dato njemu. I to je, kažu, stavio do znanja. Izbegavao je sastanke koje je organizovao njegov pretpostavljeni, lupao vratima, filtrirao poruke, odbijao da dostavi podatke istraživanja... Tako su neke rezultate morali da naručuju po paprenoj ceni iz Tajlanda, umesto da ih dobiju iz susedne prostorije!

KAD BI LUJ ZNAO...

OD slavnog instituta, osnovanog 1888, sa deset nobelovaca, koji su pretekli američki, ruski, kineski i britanski rivali, očekivalo se mnogo više. U "Pasteru" nastavljaju istraživanja, ali Francuska nije ni blizu svoje vakcine. Zavisi od tuđih cepiva, a domaći pelc protiv korone mogao bi da se očekuje najranije krajem ove godine.

Netrpeljivost je bila takva da se govorilo o "građanskom ratu" u "Pasteru"! Jednog jutra laboranti su otkrili da su nestali pokusni miševi iz zaključanih kaveza, nad kojima su obavljana preliminarna ispitivanja! Morali su da naruče nove miševe i krenu iz početka. Sve to je znatno usporilo istraživanja, a teranje inata je potrajalo nekoliko meseci. Kulminiralo je time da je Eskriju počeo da pravi sopstvenu vakcinu! Rukovodstvo "Pastera" je ćutalo, smatrajući da rivalitet u nauci donosi pozitivne rezultate. Američki i austrijski partneri, "Merks" i "Temis", bili su zgranuti.

Foto arhiva

Mlađi od dvojice istraživača se na kraju, ipak, priključio ekipi. Ali tada se autoritativno postavio iznad svog šefa, pokušavajući da ga potisne. Čak mu je otvoreno savetovao da se povuče. Ponovo dolazi do svađe, svako opet radi za sebe, a onda je u aprilu 2020. pala odluka da je Eskriju na boljem putu da proizvede efikasnu vakcinu.

Tanži je to shvatio tako da Eskriju, kao mlađi, ima spoljnu podršku, za razliku od njega, kome se bliži penzija. Bio je ubeđen da ta vakcina neće biti efikasna.

Izgubilo se mnogo vremena, a onda je nemački partner "Pastera" u januaru ove godine konačno izgubio strpljenje i povukao se iz projekta. Institut je 25. januara stavio tačku na svoju glavnu vakcinu protiv kovida 19, nazvanu V591. Zvanično, prvi rezultati u ranoj fazi nisu bili zadovoljavajući.

"Pari mač" piše da će 25. januar 2021. tako ostati mračan datum u istoriji Instituta "Paster" i da je saopštenje o odustajanju zvučalo kao kapitulacija, a da je u globalnoj borbi protiv kovida, gde se patriotski ulog susreće s industrijskim i finansijskim interesima, "Pasterov" neuspeh zvučao kao nacionalno poniženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a