POTRES U BELORUSKOJ DIPLOMATIJI: Lukašenko zbog protesta razrešio tri ambasadora!

Novosti onlajn

17. 09. 2020. u 01:09

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko razrešio je diplomatskog ranga Pavla Latuška, koji je obavljao dužnost ambasadora u Francuskoj i Igora Leščenju, ambasadora u Slovačkoj, zbog postupaka koji diskredituju diplomatsku službu, i ambasadora u Letoniji Vasilija Markoviča zbog neodgovarajućeg obavljanja dužnosti.

ПОТРЕС У БЕЛОРУСКОЈ ДИПЛОМАТИЈИ: Лукашенко због протеста разрешио три амбасадора!

Foto: AP

- Latuško i Leščenja su razrešeni diplomatskog ranga izvanrednog i opunomoćenog/ovlašćenog ambasadora u vezi sa izvršenjem postupaka koji diskredituju državu diplomatsku službu. Odgovarajuće ukaze Lukašenko je potpisao 16. septembra - navodi se u saopštenju pres-službe predsednika koje prenosi agencija Belta.

Još jednim ukazom Lukašenko razrešio diplomatskog ranga i Markoviča. On je imenovan za ambasadora Belorusije u Letoniji 2018. godine, a do tada je bio na čelu diplomatske misije u Češkoj.

Podsetimo, Igor Leščenja je prvi diplomata koji je dao podršku protestima u toj zemlji. On je izrazio solidarnost sa Belorusima koji su izašli na ulice, jer žele da se njihovi glasovi čuju.

Ranije je Latuško izjavio da podržava demonstrante u zemlji i osudio je nasilje policije. Nakon toga je dobio otkaz iz Nacionalnog akademskog pozorišta „Janka Kupala“ na čijem je čelu bio u poslednje vreme. Nakon toga je 50 zaposlenih u pozorištu dalo otkaze. Latuško se pridružio opoziciji i Koordinacionom savetu koji je formiran u svrhu prenosa vlasti u Belorusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a