SASTANAK PUTINA I LUKAŠENKA: Važni dogovori za budućnost Belorusije

PREDSEDNICI Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko danas su se sastali u Sočiju.

САСТАНАК ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Важни договори за будућност Белорусије

Foto: Kremlin.ru

To je prvo Lukašenkovo putovanje u inostranstvo posle predsedničkih izbora devetog avgusta.

Razgovori dva predsednika su u formatu ,,jedan- jedan", jer, kako je već bilo najavljeno,  Lukašenko sa sobom nije poveo svoje ministre. Dolasku Lukašenka u Soči predhodila je  ozbiljna priprema, beloruski predsednik se dva puta sreo u Minsku sa predsednikom ruske vlade Mihailom Mišustinom i ministar spoljnih poslova Vladimir Makej je  razgovarao sa kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi. Putin i Lukašenko su u toku avgusta šest puta razgovarali telefonom .

U minulih mesec dana predstavnici Belorusije i Rusije razgovarali su i o  energetici, transportu i drugim oblastima saradnje.

Danas su na dnevnom redu razgovora Putina i Lukašenka glavna pitanja daljnjeg razvoja  rusko–beloruskih odnosa, strateškog partnertsva i savezništva  dve zemlje.

U istom ambijentu Putin je bio domaćin Lukašenku u februaru ove godine. Posle toga   dva predsednika su se srela na paradi pobede u Moskvi. Kasnije su razgovarali samo preko telefona.

Neosporno je da je Lukašenku važno da čuje savet kako on kaže od ,,starijeg brata" o  izlasku iz sadašnje političke krize u Belorusiji. I minulog vikenda beloruska opozicija je u Minsku organizovala velike demonstracije. Oni ratoborniji su hteli da dođu do Lukašenkove rezidencije, ali ih je zaustavila policija. Dva predsednika će razmotriti i međunarodnu problematiku, kao i situaciju u regionu.

Za Lukašenka su u ovom trenutku posebno važna ekonomska pitanja, jer objektivno on ne može da dobije pomoć od Zapada. Jedno od važnih pitanja biće refinansiranje duga Belorusije.

Lukašenko je dobio obećanje da će mu pored refinansiranja milijarde dolara  prolongirati  vraćanja još  600 miliona dolara. Biće reči o energetskim projektima kao i o ceni nafte i gasa po kojoj od  ruskih kompanija kupuje Belorusija.

U Kremlju su već ranije izrazili spremnost da prenesu svoje iskustvo što se tiče ustavne reforme, jer je Lukašenko najavio da i on  namerava da se pozabavi promenama ustava.

Novi ustav  Belorusije bi trebao da precizira izbor predsednika i dužinu njegovog mandata. U nedavnom razgovoru sa ruskim novinarima, Lukašenko je priznao da je već predugo u predsedničkoj fotelji (26 godina) i da je jedan od  faktora koji može da iritira građane, mada on smatra da bi se lako smirila situacija da nema huškanja od strane Amerike, koja to radi preko Poljske.

Pre početka pregovora u Sočiju obe strane su saopštile da nije predviđeno  bilo kakvo  potpisivanje  dokumenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)