HAOS U ITALIJI: Migranti pristižu i šire virus korona

Milica Ostojić

04. 08. 2020. u 16:29

U Lameduzu je jutros uplovio brod karantin "Azura" koji može da primi 700 migranata a već ih ima u tamošnja dva centra 1.300, a kapacitet je 95 mesta, gotovo svi koje smeštaju na taj brod su Tunižani, koji stižu u ogromnom broju sve više sa malim plovilima direktno na obalu, zabeleženi su i snimci kako se fotografišu i prave "feštu" na obali, kao da su stigli u turizam.

ХАОС У ИТАЛИЈИ: Мигранти пристижу и шире вирус корона

Foto: EPA

Migranti su doneli i donose korona virus jer se otkriva da među njima ima veliki broj pozitivnih, ali su doneli i "biznis" u centrima za smeštaj, prostituciju koju potpomažu građani koji se bave upravljanjem centara za smeštaj, Italijani, njih devet je u kućnom zatvoru ili sa obavezom nenapuštanja boravišta. Taj prljavi posao, utvrdila je istraga iz Mesine na Siciliji, traje od oktobra 2018. godine, utvrđen je prisluškivanjem telefona, praćenjem u prostoru, snimanjem, okrivljeni za potpomaganje u prostituciji i rasturanju droge: marihuane, hašiša i kokaina.

Glavni čovek kojem se su se svi obraćali je iz mesta gde se nalazi i centar za smeštaj migranata Kapo d'Orlando, u provinciji Mesina na Siciliji, obraćale si se žene iz centra za prihvat, on im je bio taksista i obezbeđivao logističku bazu za susret sa klijentima, upućujući ih na adresu "zelena kapija", sve dobro razrađeno za ustanovljene sume novca. Mladi iz centra su raznosili drogu, on je pomagao da zavara kontrole, a droga je bila namenjena klijentima u provinciji Mesina.

Polemike šta preduzima Vlada da zaustavi tako drastičan priliv migranata ne smiruju se, jer premijer Đuzepe Konte ostaje na deklarativnim izjavama "treba blokirati iskrcavanja" ali ne kaže kako, treba ih vraćati u mesto polaska ali se ne vidi repatrijacija koju je najavila ministar Unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze.

Gradonačelnici najugroženijih gradova kao štio su Udine, Lampeduza, gradovi na Siciliji, alarmiraju, traže proglašavanje vanrednog stanja, sa pitanjem da im se odgovori na apsurd da "Italijani žive u vanrednom stanju do 15 oktobra" a imigranti donose veće vanredno stanje od bilo koga i bilo čega, jer oni koji pobegnu nemaju ni sanitarnu kontrolu i ne zna se koliko će novih zaraženih prouzrokovati, strah je da će se poništiti svi napori koje su građani Italije izdržali da se stabilizuje boj novopozitivnih od korona virusa.

Iz redova desnog centra, Mateo Salvini "Liga" i Đorđa Meloni "Italijanska braća" upozoravaju da je Vlada takvim ponašanjem postala "saučesnik prometnika ljudskim dušama", da je situacija "dramatična" i da je "Italijanska Vlada jedina u Evropi koja je saučesnik prometnika migrantima, recite da je to normalno", a kritike upućene i iz Vlade i iz opozicije Evropi jesu "da se Evropa  potpuno krije od ovog haosa u Italiji", jer je samo u julu stiglo više migranata  nego u čitavoj 2019. godini, zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta iskrcavaju se i onda slobodno kruže Italijom.

Svaka vest koju ispisujemo već je bajata, jer se ukazuju nova plovila na vidiku, nova iskrcavanja, more je danas uzburkano i traže pomoć preko Alarm Telefona, već se vidi njih 27 na morskim talasima beže iz Libije, Malta ne želi ni da odgovori na alarm i kada su u blizini njenih obala a oni traže sigurnu luku. Gde će je naći, jasno je, u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!