TAJNI DOKUMENTI BILA KLINTONA: Berger je savetovao samo ultimatum

D. SAVIĆ

petak, 31. 07. 2020. u 08:24

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ БИЛА КЛИНТОНА: Бергер је саветовао само ултиматум

Foto: AP

POSLE sastanka sa timom za spoljnu politiku SAD 24. septembra 1998. godine, tačno šest meseci uoči početka bombardovanja SRJ, Semjuel Berger, savetnik nacionalnu bezbednost tadašnjeg američkog predsednika je Bilu Klintonu predočio da je s "približavanjem zime i s još prkosnim Miloševićem" kucnuo čas za početak priprema za ultimatum Beogradu, uz pretnju vojnom akcijom NATO.

U dokumentu, sa koga je skinuta oznaka tajnosti u Klintonovoj predsedničkoj biblioteci, vidi se da je Berger bio svestan kakve pritiske, rizike i neregularnosti nosi ovaj, na kraju usvojeni, potez.

- To podrazumeva pritisak na NATO da izda ultimatum sa zahtevom da Milošević preduzme konkretne korake da reši humanitarnu i političku krizu, ili će se suočiti sa vojnim odgovorom - konstatuje Berger.

Kako bi ultimatum bio kredibilan, objašnjava on, SAD i saveznici treba da budu spremni da izvedu ograničene vazdušne udare u slučaju da se Milošević ne povinuje, a ako i dalje istrajava, treba biti spreman na eskalaciju vazdušnih udara s ciljem da se onemogući njegovo izvođenje vojnih i bezbednosnih operacija.

- Ultimatum treba da bude propraćen čvrstim upozorenjem kosovskim Albancima da ne provociraju srpski vojni odgovor - dodaje on.

Berger rezoluciju UN koja je usvojena uz uzdržanost Kine, i odluku NATO da počne sa pripremom snaga smatra važnim koracima u političkim i vojnim pripremama za ultimatum. Ipak, on je svestan da rezolucija izričito ne odobrava upotrebu sile.

- Naravno, ovaj pristup ima svoju cenu i rizike, kako politički, tako i vojno - priznaje Berger.

UPOZORENjE MILU

U DOKUMENTU o sastanku najviših zvaničnika SAD posvećenom vojnim opcijama o Kosovu, održanom u "operativnoj sobi" Bele kuće 20. marta 1999. godine, četiri dana uoči početka bombardovanja SRJ, navodi se da faza jedan napada na integrisanu PVO uključuje, neminovno, i Crnu Goru. Pritom se u dokumentu napominje: "Već smo upozorili predsednika Đukanovića da će se ovo verovatno dogoditi."

Smatra i da će osvajanje podrške saveznika zahtevati ogroman napor, posebno što se Rusija snažno suprotstavlja bilo kakvoj upotrebi sile. Svestan je, kaže, da će mnogi saveznici želeti da pokušaju sa drugom rezolucijom UN koja odobrava upotrebu sile pre nego što NATO izda ultimatum. Uveren je, ipak, da će uspeti da dobije saglasnost Alijanse za upotrebu sile, sa drugom rezolucijom UN ili bez nje, ali svestan i rizika da bi onda neki mogli da traže izuzeće za svoje trupe:

- Održivi konsenzus saveznika će biti težak posebno ukoliko se Milošević parcijalno povinuje uslovima ultimatuma. Takođe ćemo se konsultovati sa Rusijom bilateralno i kroz NATO da ograničimo štetu u našim odnosima - napominje Berger.

Klintonov savetnik bio je svestan i ograničenog interesovanja članica NATO i javnosti za Kosovo, što se već ogledalo u teškoćama da se obezbedi učešće u SFOR. A bio je svestan i poteškoća u ubeđivanju Kongresa SAD:

- Kongres će biti zabrinut za vojne akcije koje dovode američke snage u rizik, ili vode dugoročnom vojnom angažovanju na podršci "autonomije za Kosovare", posebno ako vide da su SAD za to zainteresovanije od evropskih saveznika. Neki će svoju kritiku zasnivati i na neadekvatnoj zakonskoj podlozi - svestan je bio Berger.

Foto: I. Marinković

Zgrada Generalštaba u Beogradu posle NATO bombi

On upozorava predsednika i da bi preduzimanje vojne akcije moglo da znači i ulogu u primeni sporazuma i da nije siguran ne samo da li bi saveznici, već i SAD bile spremne za to. Dodaje i da je svestan rizika da pretnja silom može izazvati da Beograd prekine pregovore, kao i da dođe do nasilja nad američkim građanima. Uprkos svemu, on ističe da ultimatum podstaknut pretnjom vojnom silom nema alternativu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Sale

31.07.2020. 09:03

More sreća njihova da je onda Rusijom vladao pijanica Jelcin, inače bi se sad sasvim drugo pisalo... Da je Putin godinu dana ranije stigao na vlast, sveg ovog nebi bilo.

Mija Pećanac

31.07.2020. 09:35

Sve je to Srbima odavno poznato ,samo je sada zvanično objavljeno i sada niko ne može da tvrdi da se "milosrdni anđeo" dogodio iz humanitarnih razloga. USA je htela da "očisti" Evropu od ruskog uticaja a Jelcin nas je jeftino prodao.

Prellee

31.07.2020. 10:24

Kako je samo tesko citati aktivnosto ovih bully ljudi sa Zapada, narocito americkih jastrebova koji su se utrkvivali da sto vise nanesu stetu Srpskom naridu.Unistili oni EX-YU a Srbima pripisali svu krivicu.Poslije su sve pokupovali i narod uvukli u najgori liberalizam i ponudili samo mrznju, prvo oni pa ostali.Ukratko, only bully and greedy man from West.

maniks

31.07.2020. 12:36

I posle Milosevic kriv. Bilo ko da je bio na vlasti isto bi se desilo ali to nije bitno domacim izrodima i izdajnicima da optuze Milosevica i Srbiju za sve sto se desilo za vreme i posle raspada Jugoslavije.