BRODOVI VENECUELANSKE NAFTNE KOMPANIJE: Plove bez radara i snabdevaju Kubu naftom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 23:10

DRŽAVNA naftna kompanija Venecuele PDVSA počela je da koristi tankere koji plove bez radara kako bi se neprimetno snabdevala Kuba, najbliži politički saveznik režima u Karakasu jer je flota državnih brodova koji su istorijski pokrivali tu rutu znatno smanjena, pokazuju dokumenti kompanije za pružanje usluga praćenja brodova.

БРОДОВИ ВЕНЕЦУЕЛАНСКЕ НАФТНЕ КОМПАНИЈЕ: Плове без радара и снабдевају Кубу нафтом

Foto Tanjug/AP

Kuba i njen glavni snabdevač naftom, Venecuela, više od decenije ekskluzivno su koristile samo svoje tankere na trgovinskim rutama između dve zemlje, prenosi Rojters.

Međutim, zbog neredovnih održavanja neki brodovi su povučeni iz upotrebe, ali nedavna pojava Meksika kao novog snabdevača Kube, naterala je Venecuelu da modifikuje pomorske rute kako bi obezbedila sigurne isporuke sirove nafte Kubi.

Veliki deo flote naftnih tankera u vlasništvu Venecuele i Kube je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, što ograničava njihova putovanja, ali ova sankcionisana flota ipak plovi bez osiguranja zapadnih kompanija i šalje lažne signale o svojoj lokaciji kako bi prikrivala kretanje.

Dok istovaruju energente na Kubi, ovi brodovi šalju lažne signale tako da izgleda kao da se nalaze na nekoj drugoj lokaciji karipskog arhipelaga.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovog leta pravac na Kipar - NIKAD JEFTINIJE!