ZELENSKI PRVI PUT OTKRIO: Evo koliko je ukrajinskih vojnika poginulo, a tek Rusa...

Novosti online

23. 02. 2024. u 13:38

SMENA glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je „resetovanja“ vojnog vrha, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za kanal Foks njuz.

ЗЕЛЕНСКИ ПРВИ ПУТ ОТКРИО: Ево колико је украјинских војника погинуло, а тек Руса...

Foto AP

Zelenski je razgovarao sa američkim voditeljem Foks njuza Bretom Bajerom na jednoj od lokacija u blizini linije fronta u Harkovu.

Odgovarajući na pitanje zašto su smenjeni vrhovni komandant armije Valerij Zalužni i ostatak rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine, Zelenski je rekao da je reč o „resetovanju“, restrukturiranju i promeni upravljanja vojnom komandom.

- Moramo da budemo brži. To znači da se oslobodimo sve birokratije koju imamo. U suprotnom, nemamo šanse - rekao je za Foks njuz.

"Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, već životi ljudi"

Zelenski je naglasio: "Moramo da budemo pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi. Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi".

Zelenskom je postavljeno i pitanje o dodeljivanju zvanja heroja Ukrajine Valeriju Zalužnom i da li to znači kontinuiranu podršku generala politici predsednika ili potencijalni pomak ka opoziciji. Predsednik je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog.

- On je branio naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodelio titulu heroja Ukrajine. Veoma sam mu zahvalan - rekao je Zelenski.

Prvi put o ukrajinskim gubicima

Novinar Foks njuza upitao je ukrajinskog lidera da li zna koliko je Ukrajina izgubila u ovom ratu.

- Znamo da je nekoliko desetina hiljada ljudi ubijeno. Desetine hiljada dece je takođe deportovano, znamo za to - rekao je Zelenski.

- Odnos je jedan prema pet. Na jednog poginulog ukrajinskog vojnika dolazi pet poginulih ruskih vojnika - dodao je on.

Poslednjih nekoliko meseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu Zalužnog i Zelenskog i namerama predsednika da smeni glavnokomandujućeg.

"Svi moraju da se promene"

Zelenski je 8. februara najavio smenu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. U objavi na društvenim mrežama, Zelenski je naveo da se sastao sa Zalužnim i izrazio mu zahvalnost za dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarano je o neophodnoj obnovi VS i o potencijalnim kandidatima za ulazak u obnovljeno rukovodstvo VS.

Zelenski je tražio od Zalužnog da ostane deo tima, ali je on, navodno, odbio. Nakon što je potvrdio da je dobio otkaz, Zalužni je saopštio: „Zadaci 2022. su drugačiji od onih iz 2024. Stoga, svi moraju da se menjaju i prilagođavaju novoj realnosti da bismo zajedno pobedili.

Zalužnog je zamenio Oleksandar Sirski, koji je komandovao ukrajinskim snagama koje su uspešno branile Kijev i Harkov.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)