"ON JE ŠU*AK" - RAT BAJDENA I NETANJAHUA: Izraelski premijer neće da sluša, Bajden pobesneo

Novosti online

12. 02. 2024. u 14:17

DžO Bajden postao je frustriran Benjaminom Netanjahuom zbog njegove vojne kampanje u Gazi i pokazao je prezir prema izraelskom lideru iza zatvorenih vrata, rekli su izvori za En-Bi-Si njuz.

ОН ЈЕ ШУ*АК - РАТ БАЈДЕНА И НЕТАНЈАХУА: Израелски премијер неће да слуша, Бајден побеснео

Foto: Profimedia

Američki predsednik je pozivao Izrael da pristane na prekid vatre, ali oni koji su upoznati sa razgovorima kažu da mu je Netanjahu "pravio pakao" i da je teško nositi se sa njim.

- On jednostavno oseća da je ovo dovoljno. To mora da prestane - rekao je jedan od izvora o Bajdenovom viđenju kampanje u Gazi.

Bajden je u privatnim razgovorima o njegovom odnosu sa njim u pojedinim tačkama nazivao izraelskog premijera samo „ovaj tipa“ – i nazvao ga je „šu*kom“ u najmanje tri navrata, prenosi En-Bi-Si njuz.

Američki savet za nacionalnu bezbednost, međutim, odbacio je izveštaje izvora, rekavši da uprkos neslaganjima o nekim pitanjima, oni imaju „decenijski odnos koji se zansiva na poštovanju, kako u javnosti, tako i privatno".

Foto: Profimedia

Predsednik je postao frustriran zbog Netanjahuovog neuspeha da promeni taktiku u Gazi - gde ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas kaže da je više od 28.000 ljudi ubijeno od strane izraelskih snaga - i njegove nevoljnosti da nastavi sa dugoročnim mirovnim sporazumom.

Bajden je juče upozorio Netanjahua da ne šalje trupe u Rafu bez „kredibilnog“ plana za zaštitu civila. Netanjahu je obećao da će nastaviti sa kopnenom ofanzivom.

Bajden je takođe opisao izraelsko bombardovanje Gaze kao „preterano” prošle nedelje.

Foto: Profimedia

Ali uprkos njegovom privatnom ispoljavanju prezira prema Netanjahuu, američki predsednik ne želi da se javno obruši na njega.

Njegove frustracije takođe nisu dovele do velike promene u politici, navodi En-Bi-Si njuz i dodaje da je Bajdenova administracija „počela da razmatra takve opcije“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić