KAKO PROTIV RUSKIH KA-52: Britanci imaju rešenje za borbu protiv jurišnih helikoptera

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

07. 08. 2023. u 22:15

U STRATEŠKOM potezu za ublažavanje pretnje ruskih helikoptera Ka-52, Velika Britanija razmišlja o postavljanju improvizovanih mobilnih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa.

КАКО ПРОТИВ РУСКИХ КА-52: Британци имају решење за борбу против јуришних хеликоптера

Foto Tanjug/AP

Ovi sistemi obuhvataju ASRAAM IR rakete vazduh-vazduh, postavljene na robusnu šasiju kamiona Supacat HMT, namenjene za otpremu u Ukrajinu.

Takve informacije su naširoko kružile proruskim Telegram kanalima. Isti narativ ponavlja Tviter, Sprinter, poznat po svom doslednom praćenju događaja u Ukrajini i jasnoj proruskoj pristrasnosti.


OTKRIVANjE ASRAAM IR RAKETE

Napredna raketa vazduh-vazduh kratkog dometa (ASRAAM) je infracrvena raketa za navođenje koju koriste Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) i Kraljevsko australijsko vazduhoplovstvo (RAAF).

Projektil je dizajniran da gađa i uništava neprijateljske avione na malim dometima i može se lansirati sa različitih platformi kao što su borbeni avioni, helikopteri i bespilotne letelice (UAV).

ASRAAM ima domet do 25 kilometara i može da dostigne maksimalnu brzinu od 3 maha. Raketa je opremljena infracrvenim tragačem koji joj omogućava da prati i pogađa ciljeve u svim vremenskim uslovima, danju ili noću.

Raketa je veoma manevarbilna i može da izvodi okrete sa visokim G da bi gađala agilne ciljeve. Takođe ima motor sa malo dima koji smanjuje njegovu vidljivost prema neprijatelju, što otežava otkrivanje i izbegavanje.

ASRAAM je korišćen u borbenim operacijama RAF-a i RAAF-a, uključujući Zalivski rat, rat na Kosovu i rat u Avganistanu. Pokazao se kao pouzdan i efikasan sistem naoružanja, sa stopom uspešnosti od preko 90% u sukobima vazduh-vazduh.


PREDSTAVLjAMO SUPACAT HMT

Supacat High Mobility Transporter (HMT) je svestrano terensko vozilo dizajnirano za vojnu i civilnu upotrebu. Proizvodi ga Supacat, kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja je specijalizovana za proizvodnju vozila visokih performansi za ekstremne uslove.

HMT je dostupan u nizu konfiguracija kako bi zadovoljio različite operativne zahteve. Može biti opremljen raznim sistemima naoružanja, komunikacionom opremom i drugom opremom specifičnom za misiju. Vozilo je takođe dizajnirano da može da se prenosi vazduhom, što ga čini idealnim za brzo raspoređivanje u udaljenim ili neprijateljskim okruženjima.

HMT su koristile britanske oružane snage u različitim ulogama, uključujući izviđanje, patrolu i logističku podršku. Takođe je izvezen u nekoliko drugih zemalja, uključujući Australiju, Dansku i Novi Zeland. Robustan dizajn vozila i izuzetne terenske sposobnosti čine ga pogodnim za širok spektar vojnih i civilnih primena.

Foto: Printskrin


PREDNOST ASRAAM-A U ODNOSU NA PROTIVMERE KA-52

Prednost ASRAAM-a u odnosu na protivmere Ka-52 je u tome što je dizajniran da bude veoma otporan na elektronske protivmere (ECM) i infracrvene protivmere (IRCM).

Sistem za navođenje projektila je sposoban da filtrira ECM signale i fokusira se na toplotni potpis mete, što otežava ECM sistemima helikoptera da zaglave ili zbune projektil.

Pored toga, ASRAAM ima visoku sposobnost van vidnog polja, što znači da može da gađa ciljeve koji se ne nalaze direktno ispred aviona za lansiranje. Ovo otežava helikopteru da izbegne projektil izvođenjem manevara izbegavanja.

Još jedna prednost ASRAAM-a je njegova velika manevarska sposobnost, koja mu omogućava da prati i pogađa agilne ciljeve kao što je helikopter Ka-52. Raketa može da izvodi visoke G okrete i prilagođava svoju putanju leta da presretne cilj, što otežava helikopteru da izbegne projektil.

Pored toga, ASRAAM ima motor sa malo dima, što smanjuje vidljivost projektila i otežava helikopteru da otkrije i izbegne raketu.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!