ZABRANITI MOBILNE U ŠKOLAMA: Apel dečje organizacije UN

I.S.

26. 07. 2023. u 14:35

UNESKO poziva na zabranu pametnih telefona u školama. Kako se navodi u obrazloženju, mobilni bi trebali da budu zabranjeni u učionicama da bi se poboljšao proces učenja i pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na internetu.

ЗАБРАНИТИ МОБИЛНЕ У ШКОЛАМА: Апел дечје организације УН

Foto AP

Prekomerna upotreba mobilnih telefona povezana je sa lošijim učinkom školaraca, a vreme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost dece, precizira se u izveštaju agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu i dodaje da za ovo postoje čvrsti dokazi.

Dodaje se da digitalna tehnologija u celini, uključujući veštačku inteligenciju (AI), uvek treba da bude podređena "viziji obrazovanja usmerenog ka čoveku", te da nikada ne treba da zameni interakciju licem u lice. Iz Uneska upozoravaju da je možda precenjen pozitivan uticaj "novih metoda učenja" i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikanost.

-Ne predstavljaju sve promene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primenjeno svuda - ističe se u izveštaju agencije UN. - Ne bi trebalo zanemariti društvenu dimenziju obrazovanja koje podrazumeva nastavu licem u lice.

Po rečima Odri Azule, generalne direktorke UNESKA, digitalna revolucija ima nemerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti i tome na koji način se ona koristi u obrazovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave