RAT U UKRAJINI: VSU napredovao kod Vremjevske izbočine; Herš tvrdi - Kijevu treba 117 godina da povrati zemlju (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 07:21 >> 22:39

U TOKU je 491. dan rata u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ напредовао код Времјевске избочине; Херш тврди - Кијеву треба 117 година да поврати земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / EPA

 

Situacija na frontovima u Ukrajini: VSU napredovao u Zaporožju (MAPA)


U pravcu Bahmuta, VSU je pojačao napade na položaje Oružanih snaga RF – tokom dana se očekuju aktivna dejstva u nekoliko oblasti.

U blizini Kremene ruske trupe nastavljaju ofanzivu u šumariji Serebrjanski, a kod Avdejevke ukrajinske formacije su napravile seriju neuspelih pokušaja da probiju rusku odbranu.

Ilustracija telegram rybar

Na pravcu Zaporožja, jedinice Oružanih snaga RF bile su prinuđene da se povuku kod Ravnopolja na rezervnu liniju kako ne bi bile opkoljene.

Istovremeno, Antonovski most i dalje kontrolišu Oružane snage Ukrajine – ruske trupe se bore, ali trenutno nije moguće očistiti lokaciju.

Pentagon ne šalje ATACMS rakete Kijevu

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da ne zna ništa o navodno predstojećoj odluci o prebacivanju američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS Ukrajini.

Ranije je Volstrit džornal tvrdio da su američke vlasti blizu da dozvole isporuku projektila dometa od oko 300 kilometara, a to pitanje čeka odluku na visokom nivou.

Foto Tanjug/AP


-Video sam ove izveštaje, ali ću reći da nemam šta da najavljujem o ATACMS-u. Nisam upoznat sa bilo kakvim predstojećim odlukama u vezi sa ATACMS-om, rekao je on na brifingu za medije.

 

Bajden protiv slanja trupa SAD u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.

Foto Tanjug/AP

-Predsednik je vrlo jasno stavio do znanja da američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu, istakao je Miler tokom brifinga.

Rasmusen je ranije izjavio da bi neke zemlje Alijanse na individualnoj osnovi možda htele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije realne garancije na samitu u Viljnusu.

 

Zapad daje informacije Kijevu o poletanju ruskih bombardera

Zapadni partneri Kijevu dostavljaju informacije o poletanju ruske strateške avijacije sa udaljenih aerodroma, izjavio je savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat, prenosi „Zaxid.net“.

Foto: armyinform.com.ua/Profimedia/Ilustracija

-Naši saveznici stalno podržavaju Ukrajinu, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine imaju širok spektar radarskih aparata, ali odbrana od raketa sa balističkim putanjama i dalje je „veliki problem“.

Ignat je napomenuo da, s obzirom da Rusija koristi mnogo balističkih raketa, zapadne zemlje „razmišljaju i ubuduće će kupovati moćne protivvazdušne raketne sisteme“ koji mogu da zaštite od takvog naoružanja.

Šef GUR Budanov: Prigožinovi plaćenici više neće učestvovati u ratu sa Ukrajinom

Prema rečima Kirila Budanova, šefa Glavne obaveštajne uprave MOU, posledica Prigožinove pobune je da se njegovi borci iz PMC Vagner više neće boriti protiv Ukrajine.

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

Među posledicama „Vagnerove pobune” za Ukrajinu je i kompromis ruskog rukovodstva, piše „Ukrajinska istina” pozivajući se na njegove reči.

-Dobili smo kompromis ruskog rukovodstva. Još jednom je uništen mit o nepokolebljivosti ruskog režima. Gubici su naneti vojno-kosmičkim snagama Ruske Federacije. Takođe, PMC Vagner više neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine. A to je najefikasnija jedinica Ruske Federacije koja ume da uspe po svaku cenu, rekao je on.

 

Uništeni tenkovi i BVP: Odbijen još jedan napad VSU u Zaporožju

Neuspeh napada Oružanih snaga Ukrajine kod Žerebjanke: uništeni tenkovi i borbena vozila pešadije na Zaporoškom frontu.

Bitka je bila u Vasiljevskom okrugu na pravcu Kamenskog. Zona odbrane Osetske 19. divizije 58. armije Južnog vojnog okruga.

Kao rezultat pokušaja kontraofanzive u rejonu naselja Ždrebeti Oružanih snaga Ukrajine izgubili su tenkove T-72 i borbena vozila pešadije.

 

Još jedna haubica M777 žrva Lanceta (VIDEO)

Lancet pogađa artiljerijsko oruđe Oružanih snaga Ukrajine (pretpostavlja se da je to američka haubica M777 kalibra 155 mm) u blizini sela Molodežnoje na privremeno okupiranoj desnoj obali Hersonske oblasti.

 

Herš: Ovim tempom Ukrajini će trebati 117 godina da povrati teritorije

Ukrajini može biti potrebno 117 godina da bi povratila kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, napisao je na platformi „Substack“ američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Pozivajući se na svoje izvore, Herš je takođe istakao da ukrajinske snage tokom poslednjih dana ofanzive nisu postigle nikakve značajne rezultate.

Ilustracija telegram rybar

„Rekli su mi da poslednjih dana ukrajinska vojska ni na koji značajniji način nije mogla da probije rusku odbranu. Oni su osvojili samo još dve kvadratne milje (oko 5 kvadratnih kilometara) teritorija koje je Rusija zauzela. Ovim tempom, kako je šaljivo rekao jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog trebaće 117 godina da izbavi zemlju od ruske okupacije“, navodi se u Heršovom materijalu.

Novinar takođe tvrdi da je saznao da je ukrajinska vojska za prve dve nedelje zauzela samo 44 kvadratne milje (oko 114 kvadratnih kilometara) teritorije.

Klik smrti – Strani plaćenici sami razotkrili svoje lokacije u Ukrajini

Strani plaćenici su glupo nemarno objavljivali slike iz Ukrajine na društvenim mrežama, rekao je radijski voditelj Garland Nikson na svom Jutjub kanalu.

Prema njegovim rečima, prokijevski stranci nisu shvatali do čega bi objavljivanje geolokacije na Internetu moglo da dovede, pošto se ranije nisu suprotstavljali takvim tehnološkim snagama kao što su Rusi.

Foto Tanjug/AP

-Zaboravili su da nisu ovde u Avganistanu, gde možete da slikate i postavite geolokaciju na društvene mreže – jer tamošnje vlasti nemaju tehnologiju da koriste ove podatke. A onda su se sukobili sa Rusijom, ona ima hipersonične rakete! Rusi su iznad nas u mnogim oblastima, uključujući i elektronsko ratovanje! rekao je Nikson.

Foto printskrin telegram

Objavljivanje fotografija iz Ukrajine od strane stranih plaćenika novinar je nazvao „klikom smrti“.

-Ovi momci su se prijavili za samoubistvo na mreži! Stavili su svoje podatke na mrežu - i dobili ih! zaključio je Nikson.

Ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da je ruska vojska prekjučerašnjim preciznim udarom ubila dva ukrajinska generala i do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku.

 

 

Pogledajte - Dejstvo artiljerije po položajima VSU na Dnjepru (VIDEO)

Ministarstvo odbrane objavljuje snimke udara protiv ukrajinskih militanata u zoni Antonovskog mosta, uklj. odredima koji pokušavaju da se učvrste na levoj obali Dnjepra.

Prikazan je snimak na kojem izviđačko-udarni dron Inohodec usmerava visokopreciznu artiljerijsku municiju Krasnopolj na metu.

Operater "Inohodca" otkrio je mesto gde se nalazilo skladište municije VSU. Nakon toga je u posao ušla artiljerija, koristeći visokoprecizni Krasnopolj.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od pogotka ovog projektila ukrajinsko skladište municije odletelo u vazduh.

Ka-52 neprijatno iznenađenje za VSU (VIDEO)

Ukrajinska kontraofanziva propada zbog odlične taktike i najsavremenijeg naoružanja kojim raspolažu ruske oružane snage, piše penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za "Jurejžn tajms".

Od samog početka, ukrajinske trupe suočile su se sa neočekivanim i veoma neprijatnim iznenađenjima, koja su uključivala dobro postavljena minska polja, opremu za daljinsko izviđanje i upotrebu jurišnog helikoptera Ka-52 "aligator".

Posebnu ulogu u svemu odigrali su helikopteri Ka-52M, najnovija varijanta "aligatora", koji su danonoćno, i u svim vremenskim uslovima, efikasno uništavali ukrajinsku oklopnu tehniku. Olupine ukrajinskih oklopnih vozila, koje su preplavile bojna polja, primorale su kijevske zvaničnike, koji ovakve informacije obično kriju, da se javno požale na smrtonosnost Ka-52.

 

U Americi otkrili detalje poraza Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probije kroz minska polja na jugu Ukrajine 8. juna završio se još katastrofalnije nego što se mislilo, piše „Forbs“.

Kako se navodi, u početku se činilo da su gubici Oružanih snaga Ukrajine manji, ali su analitičari tokom dve nedelje, analizirajući snimke sa dronova, stalno dopunjavali spisak izgubljene vojne tehnike.

- Ukrajinski poraz kod Male Tokmačke (u Zaporoškoj oblasti) ispao je katastrofalniji nego što smo mislili. Nedavno su analitičari izbrojali još više uništenih i ostavljenih borbenih vozila pešadije M-2 ('bredli') 47 brigade. Dim se razišao i pronađeno je najmanje 25 uništenih ukrajinskih vojnih vozila: 17 borbenih vozila pešadije M2, četiri tenka 'leopard' 2A6, tri tenka 'leopard' 2R i jedan 'visent' - piše autor članka Dejvid Aks, prenosi "Sputnjik". 

Likvidirana dva ukrajinska generala u DNR

Oružane snage Rusije su prilikom napada visoko preciznim oružjem na Kramatorsk u DNR 27. juna likvidirale dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine i do 20 stranih plaćenika i savetnika dok su bili na štabnom sastanku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine nastavile su sa pokušajima ofanzive u donjeckom krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu. Delovanjem „Južne“ grupe snaga u donjeckom pravcu odbijena su četiri napada protivnika.

Protivnik je za dan izgubio do 530 ranjenih i poginulih vojnika, jedan tenk, dva borbena vozila pešadije. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 65 ukrajinskih vojnika, a sprečeno je delovanje jedne diverzantske grupe.

U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 25 ukrajinskih vojnika, haubice „akacija“, D-30 i višecevni raketni bacač „grad“.

U južnodonjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih jedinica u području Staromajorskog u DNR. U hersonskom pravcu likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i skladište municije ukrajinske vojske.

U zaporoškom pravcu uništeno je ljudstvo i tehnika protivnika u području Lugovskog u Zaporoškoj oblasti. U području mesta Vijomka u DNR uništeno je skladište municije 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u proteklom danu iznose do 135 ukrajinskih vojnika.

Pušilin: Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija, rekao je v.d. šefa DNR Denis Pušilin. Kako je rekao, prva faza kontraofanzive bila je neuspešna za ukrajinsku vojsku – izgubljeno je mnogo strane tehnike. Ipak, ne treba potcenjivati protivnika.

- Otvoreni ukrajinski izvori navode da je uništeno 30 odsto tehnike, ne više. Uzimajući u obzir to da ukrajinski mediji lažu, ta cifra može biti umanjena. Međutim, i sa takvim brojkama mi razumemo da je još mnogo NATO tehnike koja je isporučena Ukrajini - rekao je Pušilin.

Kako je dodao, druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija i većeg obima, s obzirom na količinu tehnike i rezerve kojima Kijev i dalje raspolaže.

- Naše jedinice se sada spremaju za to. Ne treba strahovati od nekih ozbiljnih prodora ili zauzimanja naših teritorija, ali neće biti lako - rekao je Pušilin, istakavši da se najveće borbe vode u južnodonjeckom pravcu.

Ruski „krasnopolj“ uništava ukrajinska skladišta municije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih skladišta, visokopreciznom artiljerijskom municijom "Krasnopolj", snimljeno izviđačkim udarnim dronom "Inohodec" tokom specijalne vojne operacije.

Moskva upozorava Pariz na tragične posledice ulaska Ukrajine u NATO

Moskva podseća da se Francuska, pod pritiskom SAD, već složila sa perspektivom ulaska Ukrajine u NATO još na samitu Alijanse u Bukureštu 2008. godine.

- Zato te informacije, ako su tačne, samo će biti još jedan pokazatelj da Pariz nastavlja da klizi ka radikalnoj manjini u severnoatlantskom bloku koja na sve načine pokušava da učini NATO stranom u sukobu u Ukrajini - navode ruske diplomate.

Oni upozoravaju da će takvi postupci dovesti do tragičnih posledica po bezbednost u Evropi i celom svetu, te da Francuzi podstiču upravo takav scenario isporukama oružja Ukrajini i pružanjem pomoći Oružanim snagama Ukrajine.

- Nažalost, takva metamorfoza Pariza uklapa se u opštu evoluciju francuske spoljne politike koja gubi ostatke nekadašnje nezavisnosti i zdravog razuma, udaljava se od ideala 'golizma', gubi se u politici Vašingtona i Brisela - navode ruske diplomate.

Peskov:Nema konkretnih odluka ili dogovora između Rusije i Vatikana

Nema konkretnih dogovora posle sastanka između pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje za ukrajinsko pitanje, kardinala Matea Zupija, ali se dijalog može nastaviti ako bude bilo potrebno, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

- Radilo se o razmeni mišljenja, informacija o humanitarnim pitanjima u kontekstu ukrajinskih poslova. Nema konkretnih odluka ili dogovora. Ako bude bilo potrebno, dijalog će se nastaviti - rekao je portparol Kremlja.

Artiljerija Oružanih snaga RF sprečila je pokušaj OSU da se iskrca na levoj obali Dnjepra

Saldo: Tokom protekla dva dana artiljerci grupe Dnjepar potopili su šest čamaca

Ukrajinske trupe nisu uspele da se utvrde u blizini Antonovskog mosta, artiljerija je u protekla dva dana potopila šest čamaca sa 30 ukrajinskih vojnika koji su pokušavali da se iskrcaju kod stubova mosta na levoj obali Dnjepra, rekao je vd gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- Neprijatelj se tamo nije utvrdio niti ima ofanzivni potencijal. Tokom protekla dva dana artiljerci grupe Dnjepar potopili su šest čamaca, na kojima se nalazilo više od 30 ukrajinskih vojnika koji je trebao da se iskrca kod stubova mosta na levoj obali - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je sinoć „uništila natovareni čamac na kome su militanti pokušali da se evakuišu ispod mosta na desnu obalu“.

Takođe, primetio je Saldo, „na desnoj obali uništen je jedan neprijateljski odred koji se pripremao za prelaz, tri artiljerijska položaja sa kojih je gađana leva obala, a u vazduhu – dve bespilotne letelice „Fjuri“ koje su navodile vatru“.

Rusija otvorila istragu protiv plaćenika iz 33 zemlje

Ruski istražitelji otvorili su krivične postupke protiv 160 stranaca iz 33 zemlje koji se bore na strani Ukrajine, navodi se u telegram kanalu ruskog Istražnog komiteta.

- Slučaj najamništva se istražuje. U saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije i drugim službama prikupljeni su dokazi o učešću plaćenika iz Gruzije, SAD, Letonije, Švedske i drugih država. Krivično gonjenje 160 stranaca iz 33 zemlje je u toku - navodi se u saopštenju.

Krajem maja Istražni komitet je izvestio da se protiv Ruske Federacije na strani Ukrajine bori više od 2.000 stranaca iz 71 zemlje.

Ruski helikopteri odbili napad na Zaporoškom pravcu

Izrael otkrio zašto Ukrajini ne isporučuje sistem PVO „Gvozdena kupola“

Izrael ne isporučuje Ukrajini sistem PVO „Gvozdena kupola“ i drugo naoružanje jer se plaši da bi oni mogli da završe u Iranu, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu za list „Vol strit džurnal“.

- Brine nas mogućnost da bi, ukoliko bi isporučili sisteme naoružanja Ukrajini, oni mogli da završe u rukama Irana - rekao je on.

Kako je istakao, Teheran bi u tom slučaju mogao da upotrebi izraelsko naoružanje protiv samog Izraela.

- Izrael je gusto naseljena zemlja. Broj žrtava na našoj strani nije tako veliki iz jednog razloga: 'Gvozdena kupola' obara 95 odsto raketa koje bi mogle da pogode naša naseljena mesta. Ako taj sistem padne u ruke Irana, milioni Izraelaca ostaće bez zaštite i biće u opasnosti - objasnio je premijer.

Raketni napad ruske grupe "Centar"

Avijacija ruske grupe „Centar“ izvela je raketni napad na osam položaja Oružanih snaga Ukrajine, izvestio je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

Foto: Profimedia/jutjub printskin/The Telegraph

- Su-25 grupe „Centar” izveli su raketne udare na osam oblasti koncentracije ljudstva i vatrene moći ukrajinskih trupa. Pored toga, posade aviona Su-34 bombardovale su dve privremene baze, uporište i komunikacioni centar neprijatelja - rekao je Savčuk.

Prema njegovim rečima, posada protivvazdušnog raketnog sistema Tor-M1 oborila je bespilotnu letelicu „Furija“ u Krasnolimanskom pravcu.

Pored toga, portparol centra je rekao da je tokom kontrabaterijske borbe uništeni su neprijateljski položaji artiljerije i minobacača.

 

"Beli": Ruska vojska uništava ostatke ukrajinskoj desanta u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska sistematski uništava ostatke ukrajinskog desanta koji je prodro ispod Antonovskog mosta kod grada Aljoški u Hersonskoj oblasti nakon razlivanja Dnjepra, nakon uništenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je načelnik štaba puka sa kodnim imenom "Beli" rekao je novinarima.

Nakon uništenja Kahovske hidroelektrane bili su prinuđeni da uklonimo svoje osmatračnice i isturene odrede, koji su se nalazili na ostrvu između dve obale, što ne neprijatelj iskoristio i uspeo u malim grupama da se pomeri ispod Antonovskog mosta.

- Sada obnavljamo naše borbene formacije, postavljamo osmatračnice - rekao je on.

Prema njegovim rečima, neprijatelj je tamo malobrojan.

Izaslanik pape razgovarao sa Putinovim pomoćnikom

Pomoćnik predsednika Ruske Federacije za spoljnu politiku Jurij Ušakov razgovarao je sa izaslanikom pape Franje za rešavanje ukrajinske krize kardinalom Mateom Zupijem, pre svega, o humanitarnim pitanjima vezanim za izbeglice, rekao je ruskim medijima predsedavajući Konferencije katoličkih biskupa Rusije, nadbiskup Pavel (Paolo) Peci, koji održava kontakte sa kardinalom.

- Kardinalov sastanak sa Ušakovom prošao je dobro, pozitivno. Glavna komponenta [razgovora] bilo je humanitarno pitanje u vezi sa izbeglicama, uključujući maloletne osobe - rekao je poglavar ruskih katolika, ne navodeći druge detalje.

Papski izaslanik, predsedavajući Konferencije italijanskih biskupa, kardinal Mateo Zupi, doputovao je u Moskvu u utorak uveče. U sredu je započeo drugu fazu svoje misije. Kako je saopšteno u pres-službi Svete stolice, putovanje će trajati do 29. juna, a svrha mu je „da se da humanitarni doprinos pronalaženju izlaza iz trenutne tragične situacije u cilju postizanja pravednog mira“.

Ranije je kardinal posetio Kijev, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i verskim liderima.

 

Dva strana plaćenika povređena u udaru ruske vojske na Kramatorsk

Najmanje dva strana plaćenika povređena su u udaru ruske vojske na Kramatorsk, navodi američka televizija Si-En-En.

Kako se navodi, američki plaćenik Nik Dakvort rekao je da su on i njegove „kolege”, među kojima je i Britanac Mo Hornik, zadobili lakše povrede.

Prema rečima plaćenika, u privremenoj bazi održana je „dečja zabava“, kojoj su prisustvovali i humanitarni radnici i novinari. Priznao je da su prisutni bili i vojnici, ali ih je, navodno, bilo "vrlo malo".

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 28. juna da su pogodili privremenu bazu komande 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje kako Kremlj tretira izjavu Kijeva da su civili navodno ubijeni u Kramatorsku, istakao da Rusija izvodi napade samo na vojnu infrastrukturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije