KIJEV ŽELI JOŠ BRITANSKIH OKLOPNJAKA: Ukrajina bi dva puta više Čelindžer 2 tenkova

P. Z. S. /eurasiantimes.com

12. 05. 2023. u 22:53

MINISTARSTVO odbrane u Velikoj Britaniji potvrdilo je da su svi Čelindžer 2 glavni borbeni tenkovi (MBT), koji su obećani Ukrajini, dostavljeni u zemlju.

КИЈЕВ ЖЕЛИ ЈОШ БРИТАНСКИХ ОКЛОПЊАКА: Украјина би два пута више Челинџер 2 тенкова

Foto tviter 18 Dywizja Zmechanizowana @Zelazna_Dywizja

Tokom sednice britanskog parlamenta, MP je postavio pitanje Benu Volasu, državnom sekretaru za odbranu Velike Britanije.

Kao odgovor, Volas je izjavio da su svi tenkovi Čelindžer 2 obelili u Ukrajini već stigli u Ukrajinu.

Volas je takođe izjavio da je primio pozitivne povratne informacije od ukrajinskih trupa koje su koristile tenkove.

U januaru se spekulisalo da je broj tenkova koji će biti prebačen u Ukrajinu ili 14 ili 28 ali je Ben Volas potvrdio da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati 14 tenkova Čelindžera 2 u Ukrajinu.

Međutim, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, Vadim Pristaiko, kasnije je tvrdio da će Ukrajina primiti dvostruko više tenkova Čelindžer 2 britanske vlade, kako je prvobitno obećano, ukazujući na potencijalno 28 tenkova.

Pored tenkova, Volas je spomenuo da je Ukrajina dobila Spartan oklopne transportere i druga oklopna vozila.

Ukrajinski ministar odbrane, Aleksij Reznikov, najavio je 27. marta da je imao priliku da lično testira i proceni najnovije dodatke za vojne snage Ukrajine.

Ovi dodaci uključuju Čelindžer tenkove iz Ujedinjenog Kraljevstva, Strajker i Kuguar iz Sjedinjenih Država i Marder iz Nemačke.

Reznikov je takođe podelio video snimak koji prikazuje prisustvo Čelindžer 2 tenkova u Ukrajini. Reznikov je izrazio velike pohvale za tenkove Velike Britanije, ističiću ih kao "vojnu umetnost".

Pored toga, istog dana, grupa ukrajinskih vojnika vratila se u svoju matičnu zemlju nakon treninga u Ujedinjenom Kraljevstvu na tenkovima Čelindžer 2.

Prema američkom sekretaru odbrane Lojdu Ostinu, predviđa se da će se pošiljka tenkova Abrams stići u oružane snage Ukrajine tokom rane jeseni.

-Radimo sve što je moguće da ubrzamo isporuku ovih tenkova, projekcija je rana jesen, rekao je šef američke odbrane.


BRITANSKI TENKOVI ČELINDžER-2

Ujedinjeno Kraljevstvo je drugi najveći dobavljač oružja u Ukrajini, prateći Sjedinjene Države kao prvog. Njihov doprinos uključuje otpremu brojnih protiv oklopnih i pvo raketa, artiljerijskih sistema dugog dometa i širok spektar druge vojne opreme.

Ova značajna podrška Velike Britanije naglašava tekuće partnerstvo dveju zemalja da se pojačaju Ukrajinske odbrambene sposobnosti i ojačaju oružane snage protiv ruskih snaga.

Čelindžer 2 je služio kao osnovni borbeni tenk za britanske kopnene snage i proizvodili su se između 1994. i 2009. Opremljen je topom od 120 mm sa 52 projektila, proizvedeno je više od 400 jedinica.

Tenkovi imaju približne dimenzije dužine 27 stopa i visine oko 8 stopa. Teži oko 62,5 tona i opremljeni su moćnim V-12 dizelskim motorom, koji isporučuje 1.200 KS na kočnici.

U aprilu su se pojavile vesti da su britanske vlasti pružile Ukrajini sa nekoliko hiljada projektila za tenkove Čelindžer 2, među njima i neke koje sadrže osiromašeni uranijum.

Pored tenkova Čelindžer-2, u Ukrajini stiže u kontinuirana isporuka doniranih oklopnih vozila. Ovo uključuje i nemačke tenkove Leopard 2, Marder BVP, te američki Strajker i Kuguar.

Pošiljke su diskretno prevožene, u značajnom broju su već dostavljeni i očekuje se da će ih još više uslediti. Prema stručnjacima, očekuje se da tenkovi Čelindžer 2 nadmašuju ruske tenkove, posebno one iz sovjetske ere T-72.

Džastin Krump, vojni veteran i generalni direktor obaveštajne firme za rizike Sibilin (Sibylline), izjavio je da Čelindžer 2, Leopard 2 i M1 Abrams tenkovi, dizajnirani tokom hladnog rata, nadmašuju sve što Rusi poseduju u pogledu kvaliteta. Namera njihovih dizajnera je bila je da ih učini znatno superiornijim od svojih ruskih protivnika.

Sistem za kontrolu vatre tenka je poznat po izuzetnoj tačnosti. Top može da pogodi mete na većoj udaljenosti kada je potrebno, naglašavajući preciznost u opsegu od dva kilometra.

Opremljen je laserskim nišanom, tenk može da prilagodi nišanjenje svog topa pre nego što je ispalio projektil, s obzirom na različite faktore kao što su brzina vetra, temperatura i smer pokreta ciljanog vozila.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri