INCIDENT U NEMAČKOJ NUKLEARKI: Otkriveno curenje na unutrašnjem ventilu

P. Z. S. / ria.ru

20. 09. 2022. u 00:33

NUKLEARNA elektrana Isar 2 u Bavarskoj moraće da bude zatvorena oko nedelju dana da bi se otklonilo curenje u unutrašnjem ventilu elektrane, bez ugrožavanja bezbednosti, objavila je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na podatke nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu.

ИНЦИДЕНТ У НЕМАЧКОЈ НУКЛЕАРКИ: Откривено цурење на унутрашњем вентилу

Foto Tanjug/AP


Precizira se da je operater nuklearne elektrane već obavestio bavarski nuklearni nadzorni organ o curenju.

-Da bi nuklearna elektrana Isar 2 u Bavarskoj radila do kraja godine, moraće da bude zatvorena oko nedelju dana da bi se otklonilo curenje, navodi agencija.

Pozivajući se na portparola nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu (BMUV), napominje se da je energetska kompanija Projsen-Elektra obavestila agenciju prošle nedelje „o curenju unutrašnjeg ventila u nuklearnoj elektrani Isar 2 tokom tehničkih diskusija“.

-Bezbednost nije ugrožena, navodi se u saopštenju ministarstva. Istovremeno, precizira se da reaktor mora da bude remontovan kako bi i po završetku godine bio dostupan za rad.

S tim u vezi, ministarstvo će sada proučiti da li je moguće da nastavi da koristi Isar 2 kao rezervu za proizvodnju energije u Nemačkoj do sredine aprila, kako je ranije planirao nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Operater nuklearne elektrane je pojasnio da neće biti potrebne popravke ako elektrana prestane sa radom nakon 31. decembra 2022. godine, u skladu sa nemačkom odlukom o postupnom ukidanju nuklearne elektrane iz 2011. godine, dodalo je ministarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama