AMERIČKI MEDIJI O SITUACIJI U NEMAČKOJ: Moraće da smanje temperaturu za 3 stepena, građani se već žale na hladnoću u kućama i skup gas

P. Z. S. / ria.ru

19. 09. 2022. u 22:00

RAST cena gasa i struje primorao je Nemce da štede na grejanju svojih domova i dalje ih je primorao da žive u hladnim stanovima. O tome su pričali stanovnici Nemačke koje je intervjuisao VSJ (Vol Strit Džornal).

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О СИТУАЦИЈИ У НЕМАЧКОЈ: Мораће да смање температуру за 3 степена, грађани се већ жале на хладноћу у кућама и скуп гас

Foto: Profimedia


Nemačka preduzeća su u avgustu potrošila 22% manje gasa nego u istom mesecu 2018-2021, ali još nema tačnih podataka o domaćinstvima. U prvoj polovini godine smanjenje potrošnje gasa iznosilo je 15 odsto, ali je najmanje polovina ovih cifara posledica blagog vremena, navodi se u materijalu.

U članku se napominje da stanari u Nemačkoj i drugim zapadnoevropskim zemljama sa zakašnjenjem odgovaraju na pozive da smanje potrošnju energije, jer je plaćaju i grejanje krajem godine.

Kako je objasnio Stefan Lehtenbomer, direktor odeljenja za buduće energetske i industrijske sisteme Instituta za klimu, životnu sredinu i energiju u Vupertalu, Nemci će, da bi postigli vladine ciljeve uštede goriva, morati da smanje temperaturu u stanovima za tri stepena.

-Bez mnogo radosti čekam nadolazeću zimu, priznao je stručnjak.

Slična osećanja vladaju među običnim Nemcima.

Dakle, 27-godišnja Katarina fon Esen iz Kelna plaća garsonjeru 800 evra mesečno. Prema njenim rečima, ona je prinuđena da stalno prati temperaturu kod kuće, a generalno, njen komfor zavisi od toplote u stanovima njenih komšija. Prema rečima Nemice, mora da spava sa grejnom podlogom da se ne bi smrzla.

-Ili me mačka greje, dodala je.

Fon Esen se plaši da će računi za grejanje sledeće godine biti veoma veliki, ali istovremeno ne namerava da previše snižava temperaturu u stanu.

Nikol Kajzer iz Hirta rekla je da joj je zbog poskupljenja energenata kirija sa 600 porasla na 640 evra. Pored toga, ona plaća dodatnih 60 evra svakog meseca stanodavcima kako bi sledeće godine smanjila svoj konačni račun za grejanje.

-Bojim se da ću se ako ovo uradim pretvoriti u blok leda, prokomentarisao je Kajzer ideju o snižavanju temperature u kući.

BONUS VIDEO - IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega