DVE DRŽAVE EU POŠTEĐENE EMBARGA NA RUSKU NAFTU? Visoka zavisnost usmerava odluku Brisela

Tanjug

02. 05. 2022. u 12:17

EVROPSKA komisija će možda poštedeti Mađarsku i Slovačku od primene embarga na kupovinu ruske nafte, koji je u pripremi, zbog visoke zavisnosti te dve zemlje od ruske nafte, izjavila su danas dva zvaničnika EU, javlja Rojters.

ДВЕ ДРЖАВЕ ЕУ ПОШТЕЂЕНЕ ЕМБАРГА НА РУСКУ НАФТУ? Висока зависност усмерава одлуку Брисела

Arhiva

Očekuje se da će Komisija u utorak završiti rad na novom, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, a koji bi uključio i zabranu kupovine ruske nafte čiji je izvoz glavni izvor prihoda Moskve.

Mađarska, koja uveliko zavisi od ruske nafte, više puta je saopštila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je takođe jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva.

Da bi 27-člani blok ostao ujedinjen, Komisija bi mogla da ponudi Slovačkoj i Mađarskoj "izuzeće ili dug tranzicioni period" za prestanak kupovina ruske nafte, rekao je jedan od zvaničnika, čiji identitet Rojters ne otkriva.

Uvođenje naftnog embarga će u svakom slučaju biti postepeno, i najverovatnije će potpuno stupiti na snagu tek od početka sledeće godine, naveli su izvori britanske agencije.

Šesti paket evropskih sankcija trebalo bi u sredu da bude predstavljen ambasadorima zemalja članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)