NEMAČKA NEMILOSRDNA PREMA SVOJIM GRAĐANIMA: Zbog ruske nafte troškove će osetiti i privreda i potrošači

Tanjug

02. 05. 2022. u 07:29

NEMAČKA napreduje u nastojanju da smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva i očekuje da će u potpunosti prekinuti uvoz sirove nafte do kraja leta, rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

НЕМАЧКА НЕМИЛОСРДНА ПРЕМА СВОЈИМ ГРАЂАНИМА: Због руске нафте трошкове ће осетити и привреда и потрошачи

Foto: EPA

On je naveo da je najveća evropska ekonomija smanjila udeo uvoza ruske nafte na 12 odsto, uglja na osam odsto, a prirodnog gasa na 35 procenata.

- Svi koraci koje preduzimamo zahtevaju ogroman zajednički napor svih aktera i ujedno donose troškove koje će osetiti i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako ne želimo više da nas Rusija ucenjuje - rekao je Habek u saopštenju.

Evropska unija razmatra zabranu uvoza ruske nafte nakon odluke da zabrani uvoz uglja iz Rusije od avgusta, prenosi AP i dodaje da EU plaća Rusiji 850 miliona dolara dnevno za naftu i prirodan gas, a Nemačka je jedan od najvećih uvoznika ruskih energenata.

- Nemačka je započela uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja za relativno kratko vreme što znači da je "kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte do kraja leta realističan", rekao je Habek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

RAT U UKRAJINI: Raketirani Zaporožje i Odesa; Više mrtvih u velikom napadu ukrajinskih dronova