ZAPADNI ANALITIČARI: Ukrajina više nema snage, sledi ruska ofanziva velikih razmera na Poltavu i Krematorsk

M.Đorđević

25. 03. 2022. u 19:21

RUSKE trupe idu napred, stvaraju odbrambene linije i čak obnavljaju pruge. Istovremeno, uspesi ukrajinskih trupa su minimalni: priče o navodno „preuzetim“ selima ispostavljaju se ništa više od lažiranja.

ЗАПАДНИ АНАЛИТИЧАРИ: Украјина више нема снаге, следи руска офанзива великих размера на Полтаву и Крематорск

Foto Tanjug/AP

To su prinuđeni da priznaju čak i nezavisni zapadni stručnjaci, koji pomno prate tok specijalne operacije.

Bivši oficir CIA London: Ukrajina više nema snage za kontraofanzivu

Rusija koristi taktiku opsade u ofanzivama na ukrajinske gradove koje su druge zemlje već ovladale u velikim operacijama, kaže penzionisani oficir Džon Spenser , koji proučava urbano ratovanje na Medison Polisi Forumu.

U intervjuu za Vašington post Spenser napominje da je Rusija u početku koristila napredna taktička dostignuća za masovnu ofanzivu na različitim frontovima.

Vazdušno-desantnim trupama posvećena je ozbiljna pažnja. Izvršeni su intenzivni udari krstarećim raketama visoke preciznosti po najvažnijim objektima ukrajinske odbrane, uključujući više desetina aerodroma. Na ostatak (na primer, na aerodrom Gostomel kod Kijeva) stigli su padobranci i specijalci, pod čijim okriljem su trupe brzo raspoređene.

Zahvaljujući ovoj taktici, ozbiljan uspeh je postignut i na harkovskom pravcu, gde je zauzet strateški važan grad Izjum. Sada inžinjerijske jedinice pokušavaju da obnove železničku komunikaciju i sa već oslobođenim teritorijama Ukrajine i sa ruskom teritorijom. U stvari, ovde se stvara dobro utvrđena i intenzivno snabdevena odskočna daska za ofanzivu velikih razmera.

Foto printskrin instagram kadyrov_95

Verovatne mete za masovni udar mogle bi biti i Poltava i Kramatorsk. Bacanje na Kramatorsk zatvoriće obruč oko Donbaske grupacije ukrajinskih snaga, koja je, na pozadini ostalih, ipak zadržala bar neku borbenu sposobnost.

Džon Spenser napominje da su ruske trupe postigle najveći uspeh na južnom pravcu, zapravo završivši oslobađanje Mariupolja. Ruske trupe kontrolišu situaciju u svim malim gradovima na južnom pravcu – od Berdjanska do Melitopolja. A to otvara mogućnost sticanja kontrole nad Odesom.

Penzionisani oficir CIA i analitičar Instituta za Bliski istok Daglas London je za Vašington post detaljno analizirao izjave ukrajinskih generala da su navodno spremni da krenu u kontraofanzivu.

Američki stručnjak se prema takvim izjavama odnosi sa velikim skepticizmom. Da, rasute ukrajinske trupe su i dalje zadržale mogućnost da izvode pojedinačne oružane zasede, ali Ukrajinci više ne mogu sebi da priušte veliki otvoreni napad na brojčano nadmoćniju i tehnički bolje opremljenu rusku vojsku.

Institut za ratna istraživanja: preostali gradovi Donbasa biće uzeti u narednim danima

Stručnjaci američkog Instituta za proučavanje rata, koji svakodnevno prate uspehe ruskog ratišta, takođe napominju da Ukrajinci sprovode samo ograničene kontranapade.

Štaviše, i njihov obim i efikasnost su mnogo skromniji nego što tvrde ukrajinski zvaničnici. Na primer, pokušaj proboja ispod sela Makarov u Kijevskoj oblasti predstavljen je gotovo kao najvažnija pobeda. Iako u stvari nema govora ni o kakvom „oslobođenju“ sela (koje Kijevljani još uvek tvrdoglavo nazivaju „gradom“).

Istovremeno, Rusija sve više koristi operativno-taktičku i vojnu avijaciju i artiljeriju. Osim toga, stvaraju se odbrambeni položaji. Generalno, kako ocenjuju američki stručnjaci, ofanziva se razvija istovremeno u nekoliko pravaca. Konkretno, dovršava se stvaranje odbrambenih pozicija na osovini Kijeva sa severozapada, zapada i istoka grada. Ovo će u velikoj meri obezbediti da dodatno oružje neće ući u grad spolja.

Takođe postoji napredovanje ruskih i donbasskih trupa u oblastima Luganska i Donjecka. U stvari, deblokiranje teritorije Luganske oblasti je već završeno. Nastavljaju se borbe za Kramatorsk, grad od 150.000 stanovnika, koji je 2014. godine bio epicentar žestokog obračuna.

Međutim, osvajanje Izjuma od strane ruskih trupa, koji se nalazi na samo 45 kilometara od Kramatorska, omogućava da se nedvosmisleno kaže da je povratak kontrole nad gradom stvar bliske budućnosti.

Foto: Printskrin/Gugl maps/Jutjub/MOTORIZADO

Analitičari Instituta za proučavanje rata takođe su konstatovali značajan napredak, koji će omogućiti da se u narednim danima potpuno povrati kontrola nad već potpuno opkoljenim Popasnom, Avdijevkom, Vugledarom, Rubižnom, Severodonjeckom i drugim naseljima.

Činjenica da je napredovanje trupa donekle usporeno poslednjih dana je zbog nespremnosti da se juriša na velike gradove. Na kraju krajeva, to će dovesti do žrtava među ruskom vojskom, i, što je najvažnije, među civilnim stanovništvom. 

BONUS VIDEO: PUCNjI SA BRODA U SEVASTOPOLjU: Ispaljene krstareće rakete „Kalibar”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!