SAD MORAJU DA PLATE KINI 645 MILIONA DOLARA: Razočaravajuća odluka STO, potrebna reforma organizacije

Tanjug

26. 01. 2022. u 22:04

AMERIČKA administracija je danas saopštila da je odluka Svetske trgovinske organizacije (STO) da se Kini dozvoli da nametne kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara protiv SAD "duboko razočaravajuća" i naglasila potrebu za reformama STO.

САД МОРАЈУ ДА ПЛАТЕ КИНИ 645 МИЛИОНА ДОЛАРА: Разочаравајућа одлука СТО, потребна реформа организације

Foto Shutterstock

Portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž izjavio je da odluka STO „odražava pogrešna tumačenja Apelacionog tela koja štete sposobnosti članica STO da brane američke radnike i preduzeća od kineskih subvencija koje narušavaju trgovinu“, prenosi Rojters.

On je poručio i da ta odluka „jača potrebu za reformom pravila STO i rešavanja sporova, koji su korišćeni za zaštitu kineske netržišne ekonomske prakse i podrivanje fer, tržišno orijentisane konkurencije.“

Svetska trgovinska organizacija odobrila je danas Kini da uvede kompenzacione carine u iznosu od 645 miliona dolara na robu iz Sjedinjenih Država.

Odluka je doneta posle 10-godišnjeg spora koji je Peking pokrenuo zbog tarifa koje su SAD primenile na određene kineske proizvode čija je proizvodnja subvencionisana, naveo je Rojters.

Kina se 2012. godine obratila STO-u osporavajući carine Sjedinjenih Država uvedene između 2008. i 2012, uglavnom tokom mandata predsednika SAD Baraka Obame, na 22 kineska proizvoda, od solarnih panela do čelične žice, precizira se u informaciji.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NESTAO AVION PRIVATNE AVIOKOMPANIJE: U vozilu bilo 22 putnika