KONZERVATIVNA VEĆINA BIĆE JOŠ VEĆA: Najstariji sudija Vrhovnog suda SAD Brejer povlaci se u junu

Tanjug

26. 01. 2022. u 19:24

LIBERALNI sudija i najstariji član Vrhovnog suda SAD Stiven Brejer (83) povući će se na kraju sadašnjeg mandata koji ističe krajem juna, izvestili su američki mediji, što daje predsedniku Džozefu Bajdenu priliku da imenuje naslednika koji bi mogao da bude na tom položaju decenijama, prenosi Rojters.

КОНЗЕРВАТИВНА ВЕЋИНА БИЋЕ ЈОШ ВЕЋА: Најстарији судија Врховног суда САД Брејер повлаци се у јуну

Foto: Tanjug/AP

Kako navode CNN i NBC Njuz, Brejer je doneo više važnih presuda kojima se podržavaju prava na abortus i pristup zdravstvenoj zaštiti, pomogao je u unapređenju LGBT prava i doveo u pitanje ustavnost smrtne kazne, ali je često nailazio na neslaganja u sudu u kojem trenutno postoji konzervativna većina u odnosu 6-3.

Brejera je u Vrhovni sud SAD imenovao demokratski predsednik Bil Klinton 1994, a samo je konzervativni sudija Klarens Tomas, jedan od dvojice Afroamerikanaca ikada u najvišoj sudskoj instanci, služio duže među sadašnjim sudijama, pridruživši mu se 1991. godine.

Bajden je tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. obećao da će predložiti Afroamerikanku da popuni bilo koje upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu, što bi bilo prvi put u istoriji.

Demokrate imaju tesnu većinu u Senatu, koji prema američkom ustavu treba da potvrdi kandidate za Vrhovni sud, navodi Rojters.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)