AMERIČKI GENERAL: Rusija i Kina „iz dana u dan“ napadaju američke satelite

Novosti online

01. 12. 2021. u 16:52

ZAMENIK načelnika američkih Svemirskih snaga za svemirske operacije Dejvid Tompson izjavio je da Rusija i Kina navodno „iz dana u dan“ napadaju američke satelite pomoću lasera, radio-frekvencijskih smetnji, a takođe izvode sajber napade, prenosi „Vašington post“.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Русија и Кина „из дана у дан“ нападају америчке сателите

Foto: Printskrin JuTjub

Prema rečima autora članka, general je ranije više puta odbijao da kaže da li su Rusija ili Kina izvodile napade na vojni satelit SAD. Tompson je govorio da ukoliko bi došlo do takvog napada, informacije bi bile poverljive.

-Kinezi su u stvari daleko ispred Rusije. Oni uvode operativne sisteme neverovatnom brzinom, rekao je američki vojni zvaničnik, istakavši da i Rusija i Kina prave satelite koji mogu napadati druge satelite.

On tvrdi da je Rusija 2019. godine navodno instalirala mali satelit toliko blizu američkog „satelita nacionalne bezbednosti“ da u Beloj kući nisu znali da li će napasti ili ne. Nakon toga se ruski satelit udaljio i navodno testirao oružje, lansirajući malu metu u koju je zatim ispalio projektil.

-Potpuno je očigledno da su nam Rusi time poslali signal“, rekao je Tompson.

Takođe je dodao da Kina trenutno pravi model globalnih satelitskih navigacionih sistema, dok je „par stotina“ kineskih izviđačkih, posmatračkih i satelita za identifikovanje ciljeva raspoređeno u svemiru kako bi posmatrali bilo koji deo Zemlje.

-Mi smo, naravno, i dalje najbolji na svetu kada je reč o potencijalu. Ali oni nas brzo sustižu. I ako se ne prilagodimo, do kraja ove decenije imaćemo razloge za zabrinutost, zaključio je američki general.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je Rusija 15. novembra uspešno sprovela ispitivanja na kojima je pogođena neispravna ruska letelica „Celina D“. Nakon toga je šef Pentagona Lojd Ostin pozvao Rusiju da se ponaša odgovorno, istakavši da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog militarizacije svemira.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da fragmenti starog satelita, koji su nastali tokom testiranja protivsatelitskog sistema, ne predstavljaju nikakvu pretnju za svemirske aktivnosti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BIVŠI SAVETNIK NATO: Pobeda Ukrajine je samoobmana, Zapad ne zna kako da se izvuče iz konflikta