KINESKA NUKLEARNA TRIJADA: Pentagona upozorava na rast atomske moći Pekinga

Novosti online

03. 11. 2021. u 20:18

KINA već, verovatno, raspolaže, nuklearnom trijadom, upozorava Pentagon. Trijadom se nazivaju strateške snage koje se sastoje iz tri komponente: strateške avijacije, interkontinentalnih balističkih raketa i podvodnih nosača raketa.

КИНЕСКА НУКЛЕАРНА ТРИЈАДА: Пентагона упозорава на раст атомске моћи Пекинга

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Kako se navodi u izveštaju Pentagona, Kina je verovatno već stvorila nuklearnu trijadu sa balističkom raketom koja može da nosi nuklearno punjenje i unapredila je nuklearni potencijal na kopnu i na moru.

Pentagon je time značajno revidirao svoju procenu o planovima Kine da poveća svoj arsenal nuklearnog oružja narednih godina, navodeći da bi Peking mogao da ima 700 bojevih glava do 2027. godine, a do 2030. možda čak i 1.000.

Iako su te brojke značajno manje nego što su trenutni nuklearni kapaciteti SAD, koje imaju 3.750 bojevih glava, one predstavljaju veliku promenu u američkoj proceni u odnosu na prošlu godinu, kada je Pentagon upozorio da će Kina do kraja ove decenije imati najviše 400 bojevih glava.

U velikom godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci koji podnosi Kongresu, Pentagon je ponovio zabrinutost zbog povećanog pritiska na Tajvan koji Kina smatra svojom teritorijom, kao i zbog kineskog hemijskog i biološkog programa i tehnoloških dostignuća.

Ipak, u izveštaju Pentagona naglasak je na rastućem kineskom nuklearnom arsenalu.

-Tokom naredne decenije NR Kina namerava da modernizuje, diversifikuje i poveća svoje nuklearne snage, kaže se u izveštaju.

Kina je saopštila da je njen arsenal znatno manji nego američki i ruski i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji zalihe svog nuklearnog oružja na kineski nivo.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA: Tlo se zatreslo jačinom od 6,1 stepen Rihterove skale