OSTALA TRAUMA: Godinu dana od terorističkog napada u centru Beča

Tanjug

02. 11. 2021. u 09:19

GODINU dana od terorističkog napada u centru Beča, koji je izveo Kujtim Fejzulaj, 20-godišnji Austrijanac makedonsko-albanskog porekla, u stanovništvu je i dalje prisutan osećaj nebezbednosti.

ОСТАЛА ТРАУМА: Годину дана од терористичког напада у центру Беча

Foto: EPA

Mladi islamista, naoružan do zuba, pucao je 2. novembra prošle godine na prolaznike baš u noći u kojoj su mnogi izašli u kafiće, tada pred novo zaključavanje zbog kovida, i ubio četiri, a ranio više od 20 osoba.

Istraga je pokazala da je napadač sam sproveo teroristički napad, ali i da je bilo više islamista koji su znali za njegove namere.

Ovaj napad je na bolan način otkrio brojne nedostatke i propuste austrijske obaveštajne službe, koja se nije obazirala na informacije prijateljske službe iz Slovačke, koja je javila da je u toj zemlji islamista pokušao da kupi municiju.

Zbog ovog propusta reformisana je obaveštajna služba, u cilju povećanja efikasnosti odbrane zemlje.

Takođe, ovaj teroristički napad pokazao je da sistem deradikalizacije islamista ne funkcioniše.

Naime, bečki terorista bio je u zatvoru zbog pokušaja da se priključi Islamskoj državi i širenja njihove ideologije.

Međutim, on je prevremeno pušten iz pritvora jer se verovalo da se deradikalizovao, ali umesto toga on je nabavio oružje i skovao krvavi plan, kojim je zadao težak udarac osećaju bezbednosti Bečlija.

Mnogi i godinu dana nakon napada imaju traume, a većina je postala svesna da Austrija nije izolovano ostrvo i da teroristi ne prezaju ni od napada na neutralne zemlje.

Takođe, teroristički napad je pokazao da je policija dobro postavljena i za pretnje ovakve vrste.

Činjenica da gradom patroliraju ne samo obične patrole, već i specijalci jedinice "Vega", doprinela je da terorista veoma brzo bude "neutralizovan".

Godinu dana kasnije pojačana je borba protiv islamista i političkog islama, a već se nazire nova opasnost - sve radikalniji antivakseri koji, podržani ekstremnim desničarima, ne prezaju od napada na policiju, a kod nekih je čak zaplenjen i arsenal naoružanja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

DŽONIĆ ĆE PONOVO BITI SASLUŠAN: Advokat nakon izjava svedoka odbrane u slučaju ubistva Đokića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PODMUKLA PRETNJA MAĐARSKOJ IZ KIJEVA: Imamo polugu za pritisak, moglo bi nešto da se dogodi sa naftovodom Družba“