DOSTA JE PREDAVANJA O LJUDSKIM PRAVIMA: Sijarto o migrantima - evo šta Evropa mora da uradi

Novosti online

20. 10. 2021. u 17:47

KRAJNJE je vreme za Brisel da shvati da je centralna Azija ključna za evropsku bezbednost, s obzirom na to da 30.000 do 35.000 migranata svakodnevno napušta Avganistan, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

ДОСТА ЈЕ ПРЕДАВАЊА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА: Сијарто о мигрантима - ево шта Европа мора да уради

Foto Tanjug

Ministar Sijarto je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tadžikistanskim kolegom Sirodžidinom Muhridinom ukazao na to, da ako su zemlje centralne Azije odlučile da otvore svoje granice za migrante, Evropa će se suočiti sa još većim migrantskim talasom od onog koji je bio 2015. godine, prenela je agencija MTI.

- Kao rezultat toga, predavanja o ljudskim pravima treba konačno da budu napuštena, a stvarnu podršku treba pružiti susednim zemljama Avganistana kako bi im se pomoglo u čuvanju granica - rekao je Sijarto.

Sijarto je dodao da se "predlaže da Evropska unija barem udvostruči 20 miliona evra izdvojenih za ovu namenu, kao i da će se ta podrška preneti zemljama regiona što je pre moguće".

Tadžikistan štiti 1.344 kilometra granice sa Avganistanom i krajnje je vreme da EU obezbedi efikasnu podršku, rekao je on.

Sijarto je istakao da je krajnje vreme da Evropa, Brisel i nevladine organizacije shvate da zaštita granica nije pitanje ljudskih prava, već da predstavlja pitanje bezbednosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)