PUTINOV BEZBEDNJAK UPOZORAVA: NATO aktivno razvija ofanzivni potencijal uz primenu sajber tehnologija

Novosti online

13. 10. 2021. u 19:39

NATO intenzivno razvija svoj ofanzivni potencijal uz upotrebu sajber tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju, rekao je generalni sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

ПУТИНОВ БЕЗБЕДЊАК УПОЗОРАВА: НАТО активно развија офанзивни потенцијал уз примену сајбер технологија

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine/Printscreen

Obraćajući se učesnicima Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i obaveštajnih službi država-članica ZND, on je rekao da Alijansa radi na realizaciji koncepcije proaktivne sajber odbrane i formiranja profilnih koalicionih jedinica za sprovođenje ofanzivnih sajber operacija.

Takve njihove aktivnosti, dodao je Patrušev, zahtevaju stalnu pažnju ZND i pravovremeni proporcionalni odgovor.

Patrušev je, takođe, rekao i da teroristi uveliko formiraju svoje sajber jedinice što može da dovede do ozbiljnih međudržavnih sukoba.

- Posebnu opasnost vidimo u teškoćama da se pravovremeno ustanovi originalni izvor napada što može da dovede do ozbiljnih međudržavnih sukoba sve do oružanih konflikata, upozorio je prvi ruski bezbednjak.

Foto Shutterstock

Uvođenje epidemioloških ograničenja podstakli su teroriste da se opredele u većoj meri za programska sredstva i internet tehnologije, a širenje hakerskih grupa povećava rizik od kompjuterskih napada na objekte od kritičnog značaja, istakao je on.

SAD podstiču kidanje veza Rusije sa Ukrajinom i Gruzijom

Patrušev je rekao i da Sjedinjene Države pokušavaju da unište ekonomske i kulturne veze Rusije sa Ukrajinom i Gruzijom.

-U centru pažnje Amerikanaca je i dalje prostor ZND. Podstiče se raskidanje ekonomskih i kulturnih veza Rusije sa Ukrajinom i Gruzijom, naveo je Patrušev.

AUKUS DOVODI U OPASNOST ARHITEKTURU BEZBEDNOSTI U AZIJI

Stvaranje alijanse AUKUS (Australija, SAD i Velika Britanija) dovodi u opasnost arhitekturu bezbednosti u Aziji i princip neširenja nuklearnog naoružanja.

-Da bi se ostvarila još jedna avantura Bele kuće i pod time imam u vidu AUKUS, biće dovedena u opasnost arhitektura bezbednosti u Aziji, stvaraju se pretpostavke za potkopavanje autoriteta ASEAN – a i drugih regionalnih organizacija, a pojavljuju se i izazovi u sferi kontrole širenja nuklearnog naoružanja, istakao je Patrušev.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...