ŠTA TO MUČI ERDOGANA? Rusija zabrinula Tursku

Novosti online

27. 09. 2021. u 19:09

ANKARA je zabrinuta zbog povećanog broja vazdušnih napada u sirijskom Idlibu što je u suprotnosti sa memorandumom koji je potpisan sa Rusijom, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

ШТА ТО МУЧИ ЕРДОГАНА? Русија забринула Турску

Foto: EPA

- Mi smo posvećeni principima sporazuma sa Rusijom na temu Idliba i pažljivo ga sprovodimo. Ipak, u poslednje vreme se povećao broj vazdušnih napada. Saopštili smo da to nije u skladu sa memorandumu o razumevanju. Nastavljaju se razgovori tim povodom na svim nivoima - saopštio je Akar posle sastanka rukovodstva Oružanih snaga, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Turske.

Prema njegovim rečima, Turska „mora da postigne uspeh u tom području, ne samo kako bi osigurala bezbednost sirijske braće, svoje vojske i granica, već i da bi zaštitila svoju zemlju kojoj nikako ne ide u prilog novi talas izbeglica“.

Kako je ranije izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan će na sastanku u Sočiju razmotriti pitanje razgraničenja terorista i opozicije u Siriji. On je dodao da u idlibskoj zoni deeskalacije vlada teroristička organizacija „Hajat Tahrir aš-Šam“ (zabranjena u Rusiji) kao deo Nusra fronta.

Predsednici Rusije i Turske su u oktobru 2019. godine na sastanku u Sočiju potpisali memorandum o zajedničkim akcijama u cilju rešavanje situacije na severoistoku Sirije. U skladu sa dokumentom, ruska vojna policija i sirijske snage su dovedene u region koji se graniči sa turskom bezbednosnom zonom. Prvog novembra 2019. godine ruski i turski vojnici su počeli zajedničko patroliranje istočno od Eufrata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije