POLJSKA I LETONIJA ZABRINUTE: Rusi i Belorusi na velikim vojnim manevrima

Tanjug

02. 09. 2021. u 21:07

POLjSKA i Letonija izrazile su danas zabrinutost zbog rusko-beloruskih vojnih vežbi koje će se zajednički održati na beloruskoj zapadnoj granici 10. septembra.

ПОЉСКА И ЛЕТОНИЈА ЗАБРИНУТЕ: Руси и Белоруси на великим војним маневрима

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos

Poljska, Letonija i Litvanija zatvorile su svoje istočne granice nakon što je nekoliko hiljada ljudi, uključujući ljude iz Iraka, Avganistana, Konga i Kameruna, ušlo u njihove zemlje, prešavši pešice iz Belorusije kroz gustu šumu, prenosi Rojters.

Evropska unija je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za ucenu i rizikovanje života migranata zbog političke osvete EU nakon što je Belorusiji nametnula sankcije.

-Ono što se događa u Belorusiji je hibridni napad na naše granice gde u osnovi država otima ljude, daje im vize i zatim ih gura u pogranično područje, rekao je ministar odbrane Letonije Artis Pabriks u Evropskom parlamentu.

Foto: Tanjug/AP

Poljski ambasador u EU Andžej Sadoš rekao je da Lukašenko testira Uniju i upozorio da bi situacija mogla da postane napetija zbog vojnih vežbi koje bi trebalo da počnu 10. septembra.

-Neki od elemenata vežbi biće održani u blizini granica EU, a to stvara dodatni rizik od incidenata, rekao je Andžej Sados.

Evropska unija je sve restriktivnija u pogledu migracija otkako su je preplavile izbeglice 2015. godine.

-Ne treba nam samo koordinacija EU, već i podrška, uključujući mogućnost novih sankcija, jer su naše granice pod pretnjom, rekao je Pabriks.

Zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije takođe je zatražio produžetak sankcija Belorusiji, uključujući ograničavanje pristupa međunarodnim finansijskim tržištima za beloruskog avioprevoznika "Belaviu".

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Belorusija je prošlog meseca saopštila da će na vežbama učestvovati hiljade vojnika, tenkova, artiljerije i aviona.

Vojne godišnje vežbe često uznemiruju zapadne zemlje, ali ove godine situacija je napetija zbog pitanja migracija, ocenjuje Rojters.

BONUS VIDEO - PO PRVI PUT: Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...